fbpx
24 C
Delfzijl
woensdag 03 juni 2020
Home Politiek Ministerraad akkoord met herindeling Eemsdelta-gemeenten

Ministerraad akkoord met herindeling Eemsdelta-gemeenten

Den Haag – De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het herindeling van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum die willen samen de nieuwe gemeente Eemsdelta gaan vormen.

Nieuwe gemeente Eemsdelta
In de provincie Groningen zijn gemeenten al langer bezig met het versterken van het lokaal bestuur en zijn de afgelopen jaren al meerdere gemeenten gefuseerd. Het initiatief voor de nieuwe gemeente Eemsdelta komt van de gemeenten Appingedam, Loppersum en Delfzijl zelf.

Als een nieuwe, grotere gemeente kunnen zij beter en krachtiger inspelen op de maatschappelijke opgaven in de regio, zoals toekomstbestendige zorg en binden van jongeren. Het proces om tot een herindelingsadvies te komen is zorgvuldig doorlopen en hierbij zijn ook de inwoners, bedrijven en instellingen betrokken en geïnformeerd. Met breed maatschappelijk en regionaal draagvlak voor de samenvoeging is het herindelingsadvies unaniem in alle drie de gemeenteraden vastgesteld.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het kabinet streeft naar invoering van deze herindeling per 1 januari 2021.

Advertenties