OM eist zes jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen vrouw (56) voor poging tot moord in Appingedam bij zoon, schoondochter en kind (1) in huis

Appingedam – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag tegen een 56-jarige vrouw uit Appingedam zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist, wegens een poging tot moord op haar zoon en twee pogingen tot zware mishandeling op 25 oktober vorig jaar in Appingedam. Het incident vond op die dag plaats om tien voor zes in de middag in de woning van de zoon en schoondochter van de vrouw. Hun kind van bijna twee jaar was in de woning aanwezig.

Contact
De vrouw had sinds jaren geen contact met haar zoon, maar was hem op die middag dag rond vier uur tegengekomen. De zoon had het contact met zijn moeder gemeden. De vrouw belde daarna overstuur met de geestelijke gezondheidszorg, waar ze meerdere behandelingen had doorlopen. Wegens drukte op dat tijdstip werd ze verzocht een uurtje later weer te bellen.

De vrouw besloot daarop een einde aan haar leven maken. Ze pakte drie flessen chemische schoonmaakmiddelen en twee messen uit haar messenblok. Vervolgens reed ze naar de kelderbox van de woning van haar moeder en pakte een hamer.

Ze reed naar Loppersum om haar plan uit te voeren, maar daar werd ze rustiger in haar hoofd. Ze besloot om naar de woning van haar zoon, schoondochter en hun kind in Appingedam te rijden, om te praten. Op een parkeerplek bij de woning mengde ze de flessen toiletreiniger, schimmelreiniger en kalkreiniger in lege saladebakjes en nam de twee messen mee naar de woning. Omdat er bij de voordeur niet werd opengedaan liep ze achterom.

Via een openstaande achterdeur kwam ze de woning binnen. Haar schoondochter kwam haar tegemoet. Die verzocht haar de woning te verlaten, maar dat weigerde de vrouw. De schoondochter werd daarbij door de vrouw met een mes in haar buik geraakt.

‘Ik ga je vermoorden, je wilt geen contact met mij’
De zoon greep daarop zijn kindje van de bank en liep ermee in zijn arm om de salontafel heen, om zijn moeder te ontwijken. De vrouw zou stekende bewegingen hebben gemaakt met een mes. Daarbij zou ze hebben geroepen dat ze kwam om hem te vermoorden, omdat hij geen contact met haar wilde.

In het gezicht
Via de andere kant van de tafel probeerde de zoon te ontsnappen, maar zowel hij als zijn kindje kregen een bakje met chemische vloeistof in hun gezicht gegooid. De zoon werd daarbij ook met een mes gestoken. Hij raakte daarbij gewond aan zijn elleboog.

Met zijn kind op de arm en zijn vrouw in zijn kielzog rende hij naar buiten en belde hevig bloedend 112. De hulpdiensten rukten die middag massaal uit. Kort na het drama kon de verdachte vrouw worden gearresteerd. Sindsdien zit ze vast.

Doordat het jonge stel de woning verliet was erger voorkomen, stelde de officier. Volgens haar heeft de verdachte vrouw ‘vol opzet’ gehad in het doden van haar zoon, en handelde ze niet in een opwelling.

Op camerabeelden bij de woning is te zien dat de vrouw in en om haar auto scharrelt, waarbij ze met een bakje en flessen rommelt. Vervolgens loopt ze van de auto naar de voordeur en gaat even later achterom de woning binnen.

‘Gelukkig bleef het letsel beperkt’
De zoon moest aan zijn arm worden gehecht. Hij hield wekenlang een vlekkerig gezichtsveld over aan de chemische vloeistof die in zijn ogen terecht was gekomen. De schoondochter hield aan de messteek een kleine verwonding over. ‘Gelukkig bleef het letsel beperkt’, zei de officier.

Afgespoeld
Het gezicht van het kind werd na het incident in allerijl door buren afgespoeld met water. De lichamelijke schade bleef daardoor beperkt. Wel hield het jonge kind angst over aan de aanval en durfde het lange tijd niet naar de achterdeur te gaan of onbezonnen te spelen.

De flessen met giftig goedje had ze ter verdediging bij zich, zei de vrouw op zitting. ‘Voor als mijn zoon me zou aanvallen.’ Ook zei ze dat ze geen kind in de woning had gezien. De vrouw kampt onder meer met een ontwikkelingsstoornis en schizoïde trekken. Dat hebben deskundigen vastgesteld. De feiten kunnen de vrouw daarom in verminderde mate worden aangerekend.

Tijdens één van haar eerdere behandelingen zou ze bij haar therapeut hebben aangegeven dat ze haar zoon gif in zijn gezicht wilde gooien. Ze wil hulp en ook begeleid gaan wonen, maar dan op minimaal vijftig kilometer van Appingedam, zei ze.

Niek Heidanus, de raadsman van de verdachte vrouw, vond de strafeis te zwaar en onredelijk. Temeer omdat een viertal gedragsdeskundigen geen tbs voor de vrouw hebben geadviseerd, maar een opname in een forensische kliniek. De slachtoffers claimen ruim 6300 euro schadevergoeding.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lees ook: Persoon gestoken met mes aan de Opwierderweg in Appingedam

(ADP)

Back to top button