19 C
Delfzijl
9 mei 2021 15:38

Nieuwe wandel- en fietsroute door zes dorpen in gemeente Delfzijl loopt langs belangrijke plekken tijdens de Tweede Wereldoorlog

Delfzijl – Er is een nieuwe wandel- en fietsroute bijgekomen door de zeven dorpen Bierum, Spijk, Losdorp, Godlinze, Krewerd en Holwierde. Een groep vrijwilligers organiseert jaarlijks de wandel- en fietstocht ‘De 6-dorpentocht’ langs de dorpshuizen in deze dorpen. In mei 2020 zou de ‘6 Dorpen Bevrijdings-tocht’ georganiseerd worden. Met subsidie van onder andere de gemeente Delfzijl hebben de vrijwilligers in elk dorp een bord geplaatst, met daarop informatie over wat er tijdens de laatste gevechten gedurende de Tweede Wereldoorlog in het betreffende dorp allemaal is voorgevallen. Aangezien er bij Nansum zeer hevig is gevochten, is hier een zevende informatiebord geplaatst. Met het plaatsen van de borden hebben nu zeven dorpen er een permanente wandel- en fietsroute bij. Belangstellenden die bij het bord meer informatie willen, scannen de QR-code op het bord.

De verhalen vastgelegd
Tussen 23 april en 2 mei 1945 is er hevig gevochten in de zes dorpen. Er waren veel slachtoffers te betreuren, zowel burgers als Canadese soldaten. De Verhalen van Groningen heeft de vrijwilligers ondersteund bij het verzamelen van de verhalen. De kans wordt steeds groter dat verhalen op de achtergrond raken en jongere generaties de verhalen niet meer te horen krijgen. Daarom is besloten om de verhalen van deze zes dorpen vast te leggen en die door middel van een fiets- en wandelroute met elkaar te verbinden: de 6 Dorpen Bevrijdingstocht.

75 jaar vrijheid
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog beëindigd werd. Om hier met zijn allen bij stil te staan heeft de gemeente Delfzijl samen met de provincie Groningen en met alle 4 en 5 mei werkgroepen en Oranjeverenigingen in de gemeente begin 2020 een programma samengesteld. Er is veel tijd, energie en enthousiasme in gaan zitten. Vanwege de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus kon het programma dit jaar niet door gaan. Er is besloten het advies van de provincie Groningen en het Nationaal Comité 4 en 5 mei op te volgen, waardoor de evenementen worden verplaatst naar het voorjaar van 2021. Op 3 mei 2020 was het de bedoeling om de 6 Dorpen Bevrijdingstocht officieel te openen. Dit is vanwege corona verzet naar 1 mei 2021. De route is echter klaar, de borden zijn geplaatst en de folder is voor iedereen beschikbaar. Daarom kunnen inwoners nu al de wandel- en fietsroute afleggen.

Route op papier verkrijgbaar
Top van Groningen heeft de wandel- en fietsroute beschikbaar gemaakt op papier. Zowel de Nederlandse als Engelse versie is verkrijgbaar in de dorpshuizen in de zes dorpen, het VVV-kantoor in Delfzijl en op het gemeentehuis in Delfzijl.

Volg ons op

11,142FansLike
1,424VolgersVolg
5,290VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
DierDier
KlussenKlussen
WonenWonen
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten