fbpx
1.3 C
Delfzijl
23 januari 2021 05:02

Nieuwe fietsroute ‘Vrij uitzicht over herwonnen land’ start in Loppersum

Loppersum – Vanaf maandag 14 december is de nieuwe fietsroute ‘Vrij uitzicht over herwonnen land’ een feit. De fietsroute met een lengte van 53 kilometer, is een initiatief van gemeente Loppersum en is in samenwerking met De Verhalen van Groningen en Top van Groningen tot stand gekomen. De route voert door de voormalige Fivelboezem en vertelt het verhaal van duizenden jaren bewoning. Tot het unieke cultuurhistorische erfgoed van de regio behoren ook de veertien oorlogsmonumenten op de route. Zij laten de fietser stilstaan bij een verhaal dat niet vergeten mag worden. Eind oktober dit jaar zijn de monumenten voorzien van een informatiebord.

De fietsroute is in het kader van 75 jaar Vrijheid in Groningen ontwikkeld met financiële steun van het vfonds, Provincie Groningen en de gemeente Loppersum. Het neemt de fietser mee op het verhaal van zinloos geweld en dappere strijd, en herinnert aan de waarde van vrijheid. Vrijheid die vandaag de dag ervaren wordt als vanzelfsprekend. Fietsen door het vriendelijke, open en verstilde landschap rondom Loppersum benadrukt dit gevoel nog eens. Een landschap met middeleeuwse kerken, schilderachtige dorpjes en imposante boerderijen met daartussen een zee aan groene velden en akkers reikend tot aan de horizon.

De informatieborden onderweg vertellen het verhaal van de bezetting van dit gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog en het leed dat het voortbracht. De Verhalen van Groningen verzamelde unieke achterliggende verhalen, welke via QR codes op de borden op te halen zijn. 

De route kan individueel gefietst worden aan de hand van de nieuwe routefolder. Deze is gratis verkrijgbaar bij de VVV’s  en de VVV Informatie Punten in Eemsdelta (voor locaties kijk op: www.eemsdelta,groningen.nl. Het officiële startpunt van de route is Loppersum. Instappen op andere locaties op de route is uiteraard ook mogelijk.

De route is opgenomen in de route App Storytrails. www.storytrails.eu/eemsdelta

Volg ons op

10,795FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten