Negatief zwemadvies Proostmeer Wagenborgen

Wagenborgen – De provincie Groningen geeft een negatief zwemadvies af voor het water van het Proostmeer in Wagenborgen. Dit vanwege de vele klachten over zwemmersjeuk die zijn binnengekomen. Er is geen blauwalg geconstateerd. De provincie plaatst ter plekke waarschuwingsborden om bezoekers te informeren.

Wat is zwemmersjeuk?
Zwemmersjeuk uit zich in rode bulten op de huid, die erg jeuken en branderig kunnen aanvoelen. Deze bulten worden veroorzaakt door larven die u met het blote oog niet kunt zien. Deze larven zijn afkomstig van slakjes in het zwemwater. De larven proberen in de huid door te dringen, maar sterven. Door de afweerreactie van de huid ontstaat jeuk. Sommige mensen krijgen ook hoofdpijn of koorts. De huiduitslag verdwijnt vanzelf na een paar dagen.

Wat te doen?
Stap na het zwemmen meteen onder de douche en droog u stevig af. Dit is altijd goed, want zo kunt u zwemmersjeuk voorkomen. Hebt u toch zwemmersjeuk of huiduitslag, meld dit dan altijd bij de GGD. U kunt de GGD bereiken op 050 – 367 4177.

Controle zwemlocaties
De waterschappen controleren de kwaliteit van het zwemwater in de maanden mei tot en met september. Zij kijken naar helderheid, zuurgraad, temperatuur en of er bacteriën in het water aanwezig zijn die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Locaties waar bijvoorbeeld blauwalg of zwemmersjeuk is geconstateerd worden iedere week geïnspecteerd. Blijkt uit de bemonstering dat de hoeveelheid blauwalgen voldoende is afgenomen of verdwenen, dan worden de borden verwijderd en volgt daarover een mededeling op onze website en in de media. De provincie controleert de zwemaccommodaties op hygiëne en veiligheid (zoals drijflijnen, afvalbakken en douches).

Meer informatie
Algemene informatie en het laatste nieuws over zwemwaterlocaties is te vinden op onze zwemwaterkaart, www.zwemwater.nl of NOS Teletekst (pagina 725). Voor smartphones is een speciale app beschikbaar. Voor informatie over gezondheidsklachten kunt u terecht bij de GGD.

Back to top button