7.8 C
Delfzijl
15 mei 2021 04:37

Mini-symposium Noorderzorg goed bezocht

Loppersum – Noorderzorg hield onlangs ter gelegenheid van een fusie tussen Van Julsingha en ’t Gerack met succes voor enkele honderden bezoekers een mini-symposium over positieve gezondheid met aansluitend een zorgmarkt in Loppersum. De samenwerking en de nieuwe naam waren reden voor het organiseren van dit evenement. Machteld Huber, de grondlegger van ‘positieve gezondheid’, was uitgenodigd en gaf een lezing over haar visie.

Voor een breed publiek gaf Machteld Huber uitleg over haar jarenlange onderzoek naar positieve gezondheid en reikte ze handvatten aan voor het toepassen van deze visie in de praktijk. In haar lezing gaf ze uitleg over het ontstaan van haar gedachtegang in verhouding tot de definitie die de WHO aan gezondheid geeft. Met voorbeelden uit de praktijk gaf ze aan dat gezondheid niet alleen kan worden gemeten aan het wel of niet hebben van een ziekte, maar dat andere factoren zoals het dagelijks functioneren of zingeving ook een belangrijke rol spelen. Tijdens haar lezing nodigde ze de deelnemers uit een spinnenweb in te vullen waarbij ieder zich op de schaal van 1 tot 9 een cijfer kon toekennen aan zes verschillende dimensies zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van leven.

Het mini-symposium sloot af met een zorgmarkt waarin Van Julsingha (Delfzijl), Hunsingoheerd (Uithuizen), De Mieden (Uithuizermeeden), thuiszorg en Wmo zich presenteerden met hun aanbod in diensten. Onderwerpen die pasten bij technologie waren de rollatorrobot die je ondersteunt bij het lopen en je zelfs laat dansen of een I-pad die een inkijk geeft in virtuele thuiszorg. Met de nieuwste toepassingen is er steeds meer op afstand mogelijk, waardoor de cliënt langer zelfstandig en veilig in eigen huis kan blijven wonen. Daar begint ook het motto van Noorderzorg: Altijd Thuis, dat breed wordt doorgevoerd. Ook op momenten dat meer of andere zorg gewenst is.

De nieuwste ontwikkelingen in welzijn en zorg kregen een platform op deze markt. Zo werd de crdl (spreek uit als creedel) getoond, een object dat aanraking vertaalt in geluid waardoor contact mogelijk is voor mensen die moeite hebben met communiceren of sociale interactie. Een geriatrisch simulatiepak bood de gelegenheid om te ervaren hoe het is om als oudere door het leven te gaan.

Twee verpleegkundigen uit de organisatie ontwikkelden een kaartspel ‘positieve gezondheid’, dat binnenkort via Noorderzorg is te verkrijgen. Het spel kent twee varianten, die zijn bedoeld voor zowel medewerkers als voor cliënten.

Voor belangstellenden en MBO/HBO studenten was oriëntatie naar een baan in ouderenzorg mogelijk. Noorderzorg werkt namelijk mee in de landelijke campagne Ik Zorg en initieert ook een eigen wervingscampagne: Werken In De Zorg Noord.

Tijdens het symposium onderstreepte Geke Blokzijl, bestuurder, nog eens dat ondanks aardbevingsvraagstukken Noorderzorg met het huidige zorgaanbod aanwezig blijft in genoemde plaatsen. Zij ziet kansen om beter in te spelen op de groeiende en complexer wordende zorgvragen.

Volg ons op

11,150FansLike
1,424VolgersVolg
5,286VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
TuinTuin
DierDier

Populaire berichten