16.8 C
Delfzijl
woensdag 19 juni 2019
Home 112-nieuws Einde incident: 'Middel gasalarm' bij Delamine op het Chemie Park

Einde incident: ‘Middel gasalarm’ bij Delamine op het Chemie Park

Farmsum – De bedrijfsbrandweer van het Chemie Park werd vanmorgen even na negen uur opgeroepen voor een ‘klein gasalarm’ bij de reactor van Delamine. Er zou hierbij ethyleendiamine (EDA) vrijkomen.

Omdat er hoge waardes werden gemeten heeft de bedrijfsbrandweer in overleg met de Officier van dienst (OvD) opgeschaald naar ‘middel gasalarm’, dit betekend dat ook de overheidsbrandweer ter plaatse kwam.

De dampen werden met waterkanonnen neergeslagen. Omdat de wind richting Farmsum staat werd het gebied rondom poort 3 van het Chemie Park ontruimd.

Slachtoffers door ambulancepersoneel nagekeken
Een persoon is in aanraking gekomen met de stof en is onder de nooddouche gezet. Een ambulance is ter plaatse geweest om de persoon na te kijken. De brandweer van Delfzijl ging op zoek naar twee vermiste steigerbouwers, deze werden buiten het terrein aangetroffen. Bij een van de poorten van het Chemie Park was nog een persoon die last had van zijn luchtwegen, ook hiervoor kwam een ambulance ter plaatse.

Einde incident
Even na tien uur in de morgen werd door de bevelvoerder einde gasalarm gegeven. Het is incident is onder controle. De lekkage is gestopt en de uitgelopen stof wordt weggepompt. De geuroverlast is ook over. Alle gealarmeerde blusploegen keren weer terug naar de kazerne. Er is geen gevaar geweest buiten de hekken, het fietspad hoefde niet afgesloten te worden.

Wat is ethyleendiamine (EDA)
Ethyleendiamine is een organische verbinding. Het is een ontvlambare en corrosieve kleurloze vloeistof (in onzuivere toestand geel), met een doordringende ammoniakgeur.

Advertenties

Advertenties