Menkemaborg onderdeel van Ostfriesland Biënnale

Uithuizen – Van 4 juni tot en met 4 september vindt de eerste editie van de Ostfriesland Biënnale plaats. Dertig kunstwerken van internationaal gerenommeerde en veelbelovende kunstenaars zullen in de streek Oost-Friesland en provincie Groningen te zien zijn. De Menkemaborg in Uithuizen is onderdeel van de kunstmanifestatie met het werk van kunstenaars Alicja Kwade en Max Frisinger. De kunstwerken Bavaria (Kwade) en Apparatus for sinking bodies (Frisinger) zullen gedurende drie maanden in de tuinen van de Menkemaborg te zien zijn.

Max Frisinger (Bremen, 1980) plaatst in zijn werk chaos en ordening naast elkaar, waarbij hij rekening houdt met de regels van perspectief en abstractie. Een bekende uitspraak van hem is: “Inveni, vidi, vici” (ik vond, ik zag, ik overwon). Frisinger heeft veel solo- en groepsexposities op zijn naam staan, waarvan een in de gerenommeerde Saatchi Gallery in Londen.

De subjectiviteit van tijd en ruimte is het thema in de beelden en installaties van de Pools-Duitse kunstenaar Alicja Kwade (Katowice, 1979). Zij onderzoekt de tijdelijkheid van de fysieke wereld door materialen in chemische processen te manipuleren. Een van haar grootste helden is illusionist Houdini. Kwade heeft verschillende prijzen en beurzen ontvangen en heeft onder andere geëxposeerd op de Biënnale in Venetië en op het dak van het Metropolitan Museum of Art in New York.  

Het openingsweekend van de Biënnale begint op vrijdagavond 3 juni met de aftrap in Kunsthalle Emden. Het programma is op de website www.ostfrieslandbiennale.de/ne in te zien. Vanaf maandag 6 juni, Tweede Pinksterdag, zullen de kunstwerken bij de Menkemaborg te zien zijn. Die dag is tevens de Dag van het Kasteel, de dag waarop leden van hofdansvereniging Plaisir Courtois van 12.00 tot 16.00 uur op het borgterrein figureren als de familie Alberda van Menkema.

De Menkemaborg is van dinsdag tot en met zondag en op Tweede Pinksterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Back to top button