woensdag 20 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Meeste verkeersongevallen in stad Groningen: inwoners van de gemeente Eemsdelta maken het minste brokken

Eemsdelta – In 2020 werden er in Nederland 5,9 verkeersongevallen geregistreerd per 1.000 inwoners. In Groningen was dit aantal flink lager, namelijk 5,3 ongelukken per 1.000 inwoners. De provincie is hiermee redelijk verkeersveilig, want alleen in Drenthe en Friesland is het aantal geregistreerde incidenten lager. Stad Groningen is goed voor 1 op de 3 Groningse verkeersongevallen. De meest verkeersveilige gemeente in Groningen is Westerwolde: hier gebeurde vorig jaar 4 verkeersongevallen per 1.000 inwoners. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de politie en Rijkswaterstaat.

Meest verkeersveilige gemeenten van Groningen
Na Westerwolde is Eemsdelta het meest verkeersveilig in Groningen. Hier werden vorig jaar 4,3 verkeersongevallen geregistreerd per 1.000 inwoners. Ook in Het Hogeland (4,4), Stadskanaal (4,6) en Veendam (4,6) gebeurde per 1.000 inwoners relatief weinig ongelukken in het verkeer. 

In Midden-Groningen liepen verkeersdeelnemers het meeste risico. Hier werden vorig jaar 6,1 ongelukken geregistreerd per 1.000 inwoners. Het aantal verkeersincidenten ligt hier daarom iets hoger dan landelijk gemiddeld.

Meeste brokkenpiloten in stad Groningen
De provincie Groningen telde in 2020 in totaal 3.087 meldingen van verkeersongevallen. De meeste brokkenpiloten waren te vinden in de provinciale hoofdstad Groningen. Hier ging het vorig jaar 1.306 keer mis in het verkeer, wat neerkomt op zo’n 40% van het totale aantal ongelukken binnen de provincie. 

Ook in Midden-Groningen (373) en in Westerkwartier (358) werden veel meldingen gedaan van ongelukken in het verkeer. In Pekela werden in 2020 de minste verkeersongevallen geregistreerd (62).

Relatief meeste ongelukken op rechte wegen
De helft van alle Nederlandse geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg (50,2%). Dit waren vooral kop/staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank geraakt werden. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8%) kwamen vorig jaar relatief vaak voor.

Zonde voor de schadevrije jaren
De financiële gevolgen van verkeersongevallen vallen ook niet altijd mee. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, waarschuwt: “​​Verkeersongevallen hebben bijna altijd invloed op het aantal schadevrije jaren van een autobestuurder, tenzij de schade in zijn geheel verhaald kan worden op iemand anders. Bij een schade verlies je altijd 5 schadevrije jaren. Als je bijvoorbeeld 3 schadevrije jaren hebt, dan val je na een schade terug naar -2 schadevrije jaren. Het is overigens niet mogelijk om minder dan -5 schadevrije jaren te hebben.”

Er zijn wel manieren om de financiële gevolgen van een ongeval te minimaliseren. Dijcks: “Het aantal schadevrije jaren heeft grote invloed op de premie van je autoverzekering. Daarom raden wij aan om bij een wijziging in schadevrije jaren: ga opnieuw autoverzekeringen vergelijken. Dit kan je namelijk veel geld besparen en meestal kan je de verzekering direct oversluiten.”

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,304VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
DierDier
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin