Marcia Krijgsman exposeert in het Stadskantoor van Appingedam

Appingedam – In het stadskantoor (gemeentehuis) van Appingedam zijn in de maanden april en mei 2017 werken te zien van kunstenaar Marcia Krijgsman (1954, Vlissingen). Deze expositie zal een uitsnede laten zien in olieverf en kleurets van de laatste paar jaar.

Sinds 1974, na academie Minerva te Groningen -afgestudeerd op de technieken olieverf en etsen, is Marcia als zelfstandig kunstenaar actief. In de eerste periode was het nog mogelijk opdrachten m.b.t. het maken van een ets te krijgen. Etsen lenen zich zo goed tot meerdere afdrukken. Het computertijdperk heeft dat veranderd. Marcia maakt nu voornamelijk hele kleine oplagen of zelfs alleen eenlingen.

Een kleurets maakt een afdruk uniek omdat bij elke afdruk veranderd kan worden in kleur en plaatsamenstelling. De kleurets is meestal opgebouwd uit meerdere zinkplaten. Elke plaat heeft z,n eigen kleur zodat een rijk gevulde samengestelde afdruk ontstaat.

Bij de getoonde Olieverven in het Stadskantoor is gewerkt met meerdere panelen op en naast elkaar. Hierdoor ontstaat verdieping en een schaduw van de verschillende hoogten die een rol spelen in het uiteindelijke beeld. Na 30 jaar in Mensingeweer woont Marcia nu in het ’t Zandt. Het Groningerland blijft een belangrijk uitgangspunt voor haar werk. De uitgestrekte ruimte, de lucht, het wad.

Ook een herinnering of gebeurtenissen om haar zelf heen (Europa en daar buiten) zijn thema’s zijn om aan door te werken.

Marcia heeft zelf divers geëxposeerd: Exposities door heel Nederland, zoals Amsterdam, Rotterdam, Delfshaven, Delft, Leiden, Groningen. Maar ook in Duitsland zoals Leer en Dornum. Daarnaast exposeert Marcia samen met De Noordelijke -Etsers, opgericht om als groep de oneindige mogelijkheden van het etsen te laten zien.

Het stadskantoor is gevestigd in de voormalige HBS en is te vinden aan de Wilhelminaweg 14 te Appingedam. De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadskantoor. (Ma.- Do.: 8:30 – 16:00 u. en Vr. 8:30 – 12:00 u.) (1 april –1 juni)

Back to top button