Maansverduistering op meeste plekken niet te zien

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Nederland – Vanavond werpt de aarde een schaduw op een deel van de maan. Er is veel bewolking en vanuit het zuidwesten trekt een regengebied het land in. Alleen in het noordoosten is de verduistering mogelijk voor een deel te volgen.

Tussen 20:01 uur en 0:29 beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde. Hierdoor lijkt het alsof er tijdelijk een hapje uit de maan wordt genomen. Het hoogtepunt, het moment dat de ‘hap’ het grootst is, valt rond 22:15 uur.

Slechts regionaal is een deel te zien
Vanavond trekt een regengebied van zuidwest naar noordoost over het land. De kans dat er iets van de verduistering te zien is in het westen en zuiden van het land is nihil. In het oosten en het noorden verloopt een flink deel van de avond nog droog, maar voor de regen uit raakt het al wel vrij snel bewolkt. Mogelijk is in Drenthe, Friesland en Groningen het begin nog te volgen, maar rond het hoogtepunt is het zeer waarschijnlijk ook in het uiterste noordoosten van ons land geheel bewolkt.

Bloedmaan in 2025
In tegenstelling tot een volledige maansverduistering wordt de maan bij deze gedeeltelijke verduistering niet rood. Als het wel het geval is, zoals in januari 2019, spreken we van een bloedmaan. De volgende volledige maansverduistering staat voor september 2025 op de planning.

Bron
Weeronline
Back to top button