Maandag kans op felle onweersbuien in het binnenland

Nederland – Er is morgen kans op een aantal felle onweersbuien. Vooral ’s middags kunnen de buien in Gelderland, Overijssel en delen van Limburg, Brabant, Drenthe en Groningen flink uitpakken. Woensdag en donderdag kan het landinwaarts lokaal tropisch warm morgen met maxima van 30 graden.

Morgenochtend trekken enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. Dit zullen voornamelijk gewone regenbuien zijn, al is een lokale klap onweer wel mogelijk. 

Voor de buien uit en tussen de buien door is er ruimte voor de zon en loopt het kwik in het binnenland op naar 23 tot 26 graden. Tijdens een bui daalt de temperatuur naar een graad of 18. Er waait een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten tot zuiden. 

Morgenmiddag leven de buien in Oost-Nederland op en is er naast onweer kans op hagel, windstoten en veel regen in korte tijd. Vooral het oosten van Brabant, Noord-Limburg, Gelderland, Overijssel en het oosten van Drenthe en Groningen maken kans op zo’n bui.

De buien trekken eind van de middag naar Duitsland weg en vanuit het zuidwesten breekt op steeds meer plaatsen de zon door. De wind is matig, draait van het zuiden naar het zuidwesten tot westen en voert koelere lucht aan. Aan de westkust wordt de wind tijdelijk (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. Aan het einde van de middag is het ongeveer 16 graden aan zee tot 23 graden in Limburg. 

Geen einde aan de droogte
Hoewel één felle onweersbui maandmiddag gemakkelijk 15 mm regen kan achterlaten helpt dit weinig tot niets tegen de aanhoudende droogte. De grond heeft tijd nodig om regenwater op te nemen. Bij een plensbui stroomt het meeste water snel de sloot of de riolering in. Het is voor de natuur veel beter als het enige tijd ‘rustig’ regent. Bovendien valt er uit de buien maandagmiddag slechts lokaal een flinke neerslagsom. Op veel plekken in het land valt er weinig of zelfs helemaal niks.

Warme week later weer onweer
Dinsdag wordt het 20 graden in het noordwesten tot 26 graden in het zuidoosten. Op woensdag en donderdag is landinwaarts lokaal kans op tropische maxima van 30 graden. Vanaf woensdagavond neemt de kans op stevige onweersbuien weer toe. Waarschijnlijk wordt het na vrijdag aanmerkelijk koeler en verdwijnt de kans op zware buien

Back to top button