woensdag 20 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Lopster Energie Coöperatie neemt eerste zonnedak in gebruik

Loppersum – Wethouder Bé Schollema en gedeputeerde Nienke Homan hebben vrijdagmiddag het eerste zonnedak van Loppersum officieel in gebruik genomen. Het dak is gerealiseerd op de loods van Rietdekkersbedrijf Berkhout & Co aan de Wirdumerweg.

Het zonnedak in Loppersum is het eerste coöperatieve zonnedak in de kern van het aardbevingsgebied. Een enorme stimulans voor het eerste zonnedak in Loppersum was de subsidie van ruim € 34.000 die de Lopster Energie Coöperatie in 2015 mocht ontvangen van de Provincie. De startsubsidie heeft het mogelijk gemaakt een eerste dak met bijna 200 zonnepanelen en een geschatte opbrengst van (meer dan) 48.600 KWh per jaar te realiseren. 24 van de ruim 75 leden van LOPEC kochten zonnecertificaten. De bewoners nemen deel aan het project omdat het eigen dak niet gunstig ligt of omdat het huis een monument is of onder beschermd dorpsgezicht valt. Ook vinden sommigen zonnepalen op het eigen dak niet mooi. Alle deelnemers dragen groene, lokaal opgewekte energie een warm hart toe.

Bij de uitvoering van het project zijn bedrijven uit de regio betrokken, zoals het Groningse Enie. Zo hoopt LOPEC de lokale economie te stimuleren. De stroom die in het dorp wordt opgewekt, levert de coöperatie aan Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD). Deze energieleverancier is in eigendom van 70 energiecoöperaties in het Noorden en is dan ook een belangrijke speler in de lokale energiebeweging. De opbrengst deelt NLD met alle aangesloten coöperaties. De leden van LOPEC beslissen hoe de opbrengst aan LOPEC wordt besteed.

Het bestuur van LOPEC denkt intussen na over volgende projecten. Zoals een tweede zonnedak. Het doel van dit tweede dak is om, met de hulp van alternatieve financieringsmogelijkheden, ook bewoners met een kleine portemonnee de mogelijkheid te bieden mee te doen. Ook wordt gedacht aan een windmolen en een elektrische (dorps)auto, maar vooral wil LOPEC projecten realiseren op het gebied van verduurzaming van woningen in het kader van de versterkingsoperatie.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,305VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
DierDier
KlussenKlussen