Leerlingen Noorderpoort Energy & Maritime doen mee aan HT Roeirace

Harlingen – Veertien studenten van Noorderpoort Energy & Maritime doen op vrijdag 26 mei mee aan de HT Roeirace. Ze roeien in de oudste sloep die aan het evenement meedoet: De Zeeolifant uit 1923.

Tijdens de HT race roeien de studenten van Harlingen naar Terschelling. Aan boord zijn naast de roeiers nog twee reserveroeiers en een stuurvrouw. De Zeeolifant, die als sinds de bouw zo heet, is een boot in de categorie B2 klasse van de Koninklijke Marine uit 1923. De B2 Klasse is nog maar sinds kort een erkende klasse in de HT race.

Volledig gerestaureerde Zeeolifant

De Zeelolifant is dit jaar helemaal gerestaureerd, nadat deze vorig jaar niet kon deelnemen aan de HT Race in verband met de slechte staat waarin de boot verkeerde. Noorderpoort heeft budget vrijgemaakt om de boot bij Jeroen de Groot te laten restaureren. Deze professionele scheepstimmerman uit Foxhol heeft zich uit de naad gewerkt om De Zeeolifant in goede staat af te leveren. De Zeeolifant was net op tijd klaar om door de keuring van de verplichte sleeptest in Stavoren te komen.

Studenten trainen drie keer per week

In hun vrije tijd hebben de studenten al aardig wat roeikilometers gemaakt door gezamenlijk drie keer in de week te trainen. Ze gaan samen met de twee ton wegende Zeeolifant met sprongen vooruit. Zo hebben de roeiers vorige week nog ruim acht kilometer afgelegd in anderhalf uur.

De start van de HT Roeirace is in de haven van Harlingen op vrijdag 26 mei, de dag na Hemelvaartsdag. Naar verwachting zal rond de klok van 16.00 uur de eerste boot de haven van Terschelling binnenvaren.

Back to top button