10.9 C
Delfzijl
13 mei 2021 20:20

Besluit over de walbeschoeiing Solwerderstraat is gevallen

Appingedam – Donderdagavond was het een historisch moment. Na een periode van ruim 5 jaar van discussies was het dan zo ver dat de raad unaniem akkoord ging met het plan voor de aanleg van een nieuwe walbeschoeiing langs het Damsterdiep bij de Solwerderstraat Oost. Blijheid alom met de afronding van deze periode.

Het college, in de persoon van wethouder Martien van Bostelen, vroeg de raad akkoord te gaan met het ontwerp van de stalen damwand met deksloof -e.e.a. ter vervanging van de houten damwand- en daarvoor een krediet beschikbaar te stellen van € 1,45 miljoen. Bijna 1 miljoen euro van dit bedrag komt ten laste van de gemeente. Het restant wordt bekostigd door het waterschap Noorderzijlvest.

In de raadsvergadering werd door alle partijen nog eens gememoreerd over de lange geschiedenis en de volhardendheid van de bewoners. Allen gaven de bewoners de complimenten: dankzij hun inzet komt er nu een nieuwe damwand. Een damwand, die bekostigd wordt door de genoemde overheden. Lange tijd maakten de bewoners zich zorgen over de snel teruglopende kwaliteit van de aanwezige houten beschoeiing. Zij zouden wellicht voor de kosten van de nieuwe beschoeiing moeten staan. Afgelopen jaar is echter gebleken dat het waterschap in de toekomst staat voor het groot onderhoud en de vervanging. Dit is de afgelopen maanden ook juridisch vastgelegd in een overeenkomst.

Tijdens de raadsvergadering werd menig keer de zorg uitgesproken over de algemene problematiek van de walbeschoeiing langs het Damsterdiep in Appingedam en haar buurgemeenten. De walbeschoeiing van de overheden, als ook de particulieren die eigenaar zijn, krijgt de komende tijd vanwege de aardgaswinning met wellicht een extra belasting (c.q. aantasting) van doen. De oorzaak ligt niet alleen bij de aardbevingen maar ook bij de beoogde peilverlaging in verband met de bodemdaling rondom het Damsterdiep. De raad vroeg het college daaraan extra aandacht te besteden bij de vervolgplannen, hetgeen wethouder van Bostelen toezegde.

Volg ons op

11,145FansLike
1,424VolgersVolg
5,292VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
DierDier
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
AutoAuto

Populaire berichten