5.2 C
Delfzijl
7 maart 2021 13:50

Lokaal Belang Eemsdelta vreest voor het verenigingsleven

Delfzijl – Lokaal Belang Eemsdelta wil het (sport)verenigingsleven in de been houden. (Sport)verenigingen zijn financieel afhankelijk van lidmaatschap-contributies, kantine-inkomsten, donateurs en sponsoren. Al deze inkomstenbronnen staan momenteel onder druk door de coronamaatregelen. Nick Boersma, fractievoorzitter van Lokaal Belang Eemsdelta (LBE), vraagt het college of het voor 2021 mogelijk is de huren voor de gemeentelijke (sport)accommodaties gedeeltelijk of volledig kwijt te schelden.

Mensen die betrokken zijn bij een sportvereniging ervaren een hoger welzijn. In een enquête van RaboResearch geeft zo’n 42 procent van de 18- tot en met 80-jarigen aan betrokken te zijn bij een sportvereniging (of te zijn geweest in de voorbije twaalf maanden). Zij blijken doorgaans tevredener over hun sociale leven dan Nederlanders die niet deelnamen in het sportverenigingsleven, voelen zich meer betrokken bij hun directe leefomgeving en ze vinden de dingen die ze in hun leven doen meer de moeite waard.

Lokaal Belang Eemsdelta vindt het ontzettend belangrijk om het (sport)verenigingsleven in de been te houden. Door de coronamaatregelen vanuit de overheid is het verenigingsleven in Nederland grotendeels op slot gegaan. Dit heeft niet alleen zijn weerslag op het welzijn van de Nederlanders, maar ook op financiële weerbaarheid van de sportverenigingen.

Boersma: “Sportverenigingen zijn financieel afhankelijk van lidmaatschap-contributies, kantine-inkomsten, donateurs en sponsoren. Al deze inkomstenbronnen staan momenteel onder druk door de coronamaatregelen. Dankzij de loyaliteit van de meeste leden en sponsors kunnen de verscheidene sportverenigingen in onze regio tegen een stootje. Ze hebben het echter allemaal zwaar en ze proberen de verliezen zo klein mogelijk te houden.”

Het afgelopen jaar hebben de oude drie gemeentes Appingedam, Delfzijl en Loppersum besloten hieraan bij te dragen door 50% van de huur van gemeentelijke sportaccommodaties kwijt te schelden. Helaas heeft corona de samenleving nog steeds in zijn greep en de vooruitzichten zijn nog niet rooskleurig.

Boersma vraagt of het college van de gemeente Eemsdelta van plan is om in navolging van het afgelopen jaar ook voor 2021 de huren van de (sport)verenigingen voor de gemeentelijke (sport)accommodaties gedeeltelijk of volledig kwijt te schelden. Ook wil Boersma weten of er verenigingen zich bij de gemeente hebben gemeld die in acute nood verkeren en hoe die worden geholpen.

Volg ons op

10,967FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten