Lezing in Synagoge Appingedam over het joodse gezin Akker

Appingedam – Op zondag 30 april a.s. organiseert Werkgroep Joods Appingedam de lezing “Broerstraat 8, Appingedam. Verhalen over het joodse gezin Akker, 1928-1943” in de Damster synagoge. Spreker is Roald van Elswijk, historisch onderzoeker en voorzitter van de werkgroep.

Juli 1928. Heiman Akker wordt onderwijzer bij de kleine joodse gemeente van Appingedam. Samen met zijn vrouw Judikje en hun vijf kinderen woont hij in het oude rabbinaatshuis: Broerstraat 8, pal naast de synagoge. Akker komt uit Friesland en heeft daarvoor o.a. in Aalten en Dedemsvaart gewerkt. Zijn vrouw was jarenlang onderwijzeres op de lagere school. Heiman Akker zou de laatste rebbe en voorzanger van Appingedam worden. Hoe zag het dagelijks leven van dit joodse gezin eruit? Welke rol had Heiman Akker binnen de joodse gemeenschap? Wat vonden de kinderen van hun nieuwe woonplaats? Wat kenmerkte de joodse gemeente van Appingedam?

In zijn lezing schetst historisch onderzoeker Roald van Elswijk een beeld van het gezin Akker, met name van hun tijd in Appingedam. Hij vertelt over hun leven aan de hand van archiefmateriaal, brieven, verhalen, anekdotes en foto’s. Het verhaal van Heiman Akker en zijn gezin plaatst hij in de context van een kleine joodse gemeenschap op het Groninger platteland.

Zondag 30 april 2017, 14.00 -15.30 uur Synagoge Appingedam, Broerstraat 6.
Toegang: € 2,-

www.synagogeappingedam.nl

Back to top button