Lezing bij Museum Helmantel: “Geleefd geloof op het Groninger land in de Middeleeuwen”

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Westeremden – Op vrijdag 23 september organiseert Museum Helmantel in Westeremden een avond waar Anneke Mulder- Bakker een lezing geeft over het “Geleefd geloof op het Groninger land in de Middeleeuwen.”

Bezoekers van het Groningerland staan steeds weer verbaasd over de grote rijkdom aan middeleeuwse kerken die, opgetrokken uit rode baksteen, het weidse landschap sieren. Zo veel en zo dicht op elkaar, maar tegelijk ook zo sober en zo nuchter … Wat voor mensen waren dat eigenlijk die deze bonte verscheidenheid aan kerken creëerden? Wat bewoog hen tot deze bouwijver?

“Ik wil op zoek gaan naar de vormen waarin de gewone middeleeuwers hun christelijk geloof beleefden. In de kerk én thuis. De prachtige heiligenbeelden van Henk en Babs Helmantel getuigen daarvan. Maar ook de kleine heiligenbeeldjes in klei; handpoppetjes bijna, de pelgrimsinsignes, de reliekdoosjes, de geïllumineerde getijdenboeken en de gebedsteksten, met daarop de vingerafdrukken en sporen van tranen. Daarover wil ik in woord en beeld vertellen.”

Anneke B. Mulder-Bakker doceerde geschiedenis en middeleeuwse studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is gespecialiseerd in middeleeuwse cultuur en religie en publiceert over religieuze vrouwen, kluizenaressen, heiligen en heiligenlegenden.

De inloop is om 19:30 uur in Museum Helmantel, Abt Emopad 2 te Westeremden. Na ontvangst met koffie of thee begint de lezing om 19:45 uur. Na afloop kan er een hapje en een drankje genuttigd worden. De kosten zijn 15 euro per persoon. Reserveren kan via www.helmantel.nl/weemactiviteiten

Back to top button