Lente barst los, maar is van korte duur

Nederland – Voor liefhebbers van de lente is het eindelijk zover: deze week is het volop genieten van de zon en hele aangename temperaturen. Woensdag kan het in het zuidoosten zelfs 19 graden worden! Het lenteachtige weer is van korte duur. Aan het eind van de week draait de wind naar het noordoosten en wordt vrij koude lucht naar ons land geblazen.

Het hoogtepunt van deze lenteachtige periode is voor dinsdag en woensdag. De zon schijnt dan volop en slechts enkele stapelwolken of sluierwolken weten het zonlicht te temperen. Woensdag kan het in het zuidoosten lokaal 19 graden worden. Ook elders in het zuiden en oosten is het heel aangenaam met 17-18 graden. Het is dan ook prima weer om in je tuin of op je balkon van het zonnetje te genieten en wat vitamine D op te doen.

In de kustgebieden is het beduidend frisser met 12-14 graden. Op de Wadden wordt het zelfs niet warmer dan 10-12 graden. Dat komt door een aanlandige wind en wolkenvelden die vanaf de Noordzee over het noordwesten en noorden drijven. De zeewatertemperatuur is op dit moment ongeveer 8 graden. In de Randstad en het midden van het land wordt het dinsdag 12-14 en woensdag 14-16 graden.

Lente van korte duur
Wat in de winter niet lukte, gebeurt eind deze week wel. De wind draait naar het noordoosten en voert met een omweg droge en vrij koude lucht vanaf de Noordpool naar ons land. De echte kou lijkt net langs ons heen te gaan en is voor Centraal-, Zuidoost- en Oost-Europa. Volgende week is het in Italië en op de Balkan maar liefst 10 graden kouder dan normaal.

Bij ons levert de koude noordooster komend weekend maxima van 10 graden op. ’s Nachts kan het op veel plaatsen vriezen. Na het weekend lijkt de wind meer zuidoostelijk te worden en kan de temperatuur opnieuw oplopen.

Back to top button