fbpx
14.2 C
Delfzijl
25 oktober 2020 00:59

Leerlingen Noorderbreedte aanwezig bij aanbrengen zenders grauwe kiekendief

Delfzijl – De grauwe kiekendief is afgelopen najaar door de inwoners van Groningen verkozen tot dé ‘Soort van Groningen’. De provincie stelde voor deze winnende soort een geldbedrag van €15.000,- beschikbaar. Werkgroep grauwe kiekendief heeft een goede bestemming voor het geld: satellietzenders waarmee de kiekendieven gevolgd kunnen worden. De zenders onthullen in welk(e) land(en) in Afrika de Groningse grauwe kiekendieven overwinteren en langs welke route ze hun 5.000 kilometer lange trektocht afleggen.

Schoolkinderen gaan mee met aanbrengen zenders

Leerlingen van basisschool Noorderbreedte uit Delfzijl mogen aanwezig zijn bij het aanbrengen van de zenders. De school gaf tijdens de eindbijeenkomst van de verkiezing van de ‘Soort van Groningen’ in de statenzaal een presentatie over de grauwe kiekendief. Doel van de verkiezing van de Soort van Groningen was om – vooral bij kinderen – de beleving van de natuur te stimuleren en de waarde van de natuur in onze provincie over te dragen op de volgende generatie.

De grauwe kiekendieven zijn weer terug in hun broedgebied in de graanakkers in Groningen. Zij hebben overwinterd in Afrika, ten zuiden van de Sahara. In welk land zij precies overwinterden, is tot nu toe onbekend, maar dat gaat veranderen met de aangeschafte zenders. Rond de zomer krijgt een paar grauwe kiekendieven dat hier in Groningen broedt een zender om.

Grauwe kiekendief beschermd en onderzocht

De Oost-Groningse akkergebieden vormen het bolwerk voor de grauwe kiekendief: drie kwart van de Nederlandse populatie broedt in de provincie Groningen. Grauwe kiekendieven maken hun nest op de grond in graanakkers of in luzerne. Omdat deze nesten kwetsbaar zijn voor roofvijanden en landbouwactiviteiten, worden ze beschermd zodat de jonge kiekendieven veilig kunnen opgroeien. De Werkgroep grauwe kiekendief beschermt de nesten van deze vogels, en doet onderzoek naar hun leefwijze, in Nederland en in Afrika.

Volg ons op

10,412FansLike
1,424VolgersVolg
5,222VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten