Regio – Janny Wilkens en Korinne Stoel zijn als accountmanagers verantwoordelijk voor de uitvoering van het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma. Dat programma biedt Groningers in de aardbevingsregio al vanaf eind 2014 de mogelijkheid om met eigen initiatieven een positieve draai te geven aan de ongemakken rondom de aardbevingen. Vanaf volgende week komt er een postercampagne in Noordoost-Groningen om het programma meer bekendheid te geven.
Wat houdt het Leefbaarheids- en Duurzaamheidsprogramma precies in?
“Het programma biedt de mogelijkheid aan Groningers om op duurzame wijze een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van de regio. Als mensen met ideeën bij ons komen die passen binnen de kaders van het programma, kunnen ze van ons een financiële bijdrage krijgen om het initiatief te realiseren. We helpen ook bij het uitwerken van plannen en verwijzen naar andere instanties die hen verder kunnen helpen.”
Waarom is NAM hiermee begonnen?
“Het programma is een van de resultaten van het akkoord ‘Vertrouwen op herstel, herstel van vertrouwen’. Daarin hebben 9 Groningse gemeenten, de provincie Groningen, minister Kamp van Economische Zaken en NAM maatregelen afgesproken om de leefbaarheid en economische structuur te verbeteren. Voor het Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma is door NAM een bedrag van 25 miljoen euro gereserveerd tot en met 2018.”
Wat zijn de resultaten van het programma tot nu toe?
“De afgelopen twee jaar hebben we zo’n 120 aanvragen ontvangen. Daarvan hebben 90 een bijdrage toegekend gekregen; 48 initiatieven zijn inmiddels afgerond of bezig met de realisatie. De aanvragen verschillen enorm van elkaar: we ondersteunen het opknappen en realiseren van speeltuinen, ontmoetingsplekken en kinderboerderijen, maar doen bijvoorbeeld ook aan het verduurzamen van sportaccommodaties. Met Samen in Beeld TV dragen we ook bij aan de leefbaarheid voor ouderen in de aardbevingsregio.”
Weten al voldoende mensen van het bestaan van deze mogelijkheden?
“Eerlijk? Nee. We hebben tot nu toe bewust gekozen voor een terughoudende benadering omdat NAM door de aardbevingen natuurlijk ook negatieve gevoelens oproept. Maar we vinden ook dat veel meer mensen van het programma gebruik moeten maken. Het Leefbaarheidsprogramma kan veel betekenen voor Groningen: je kunt zélf ideeën indienen om de leefbaarheid in jouw directe omgeving te verbeteren. Daarom kiezen we ervoor om vanaf volgende week met een postercampagne te starten in de aardbevingsregio. We hopen dat daardoor meer mensen met goede ideeën ons weten te vinden.”
Waar moeten mensen heen als zo’n goed idee hebben?
“Als je een goed idee hebt kun je je plan bij ons indienen. We nemen dan contact met je op voor een persoonlijke afspraak. Maar ook als je wel een leuk idee hebt, maar nog niet weet hoe je het aan moet pakken kunnen we je helpen.”
De kaders en meer informatie kun je vinden op www.namplatform.nl/leefbaarheid. Daar vind je ook contactgegevens en het formulier waarmee je je plan kunt indienen.