Tuinieren in moestuinbak bij Stadstuin de Eendracht in Appingedam

Appingedam – Dit voorjaar wordt in opdracht van de gemeente Appingedam op het terrein van de voormalige strokartonfabriek De Eendracht een stadstuin gerealiseerd. De Algemene Stichting Welzijn Appingedam (ASWA) is door de gemeente benaderd om samen met de inwoners van Appingedam de uitvoering van dit project te realiseren. Hier kunnen belangstellenden een z.g. moestuinbak huren. De moestuin wordt ingericht volgens het inmiddels bekende principe van de makkelijke moestuin (bakken van 1.20 x 1.20 m). Groene vingers zijn niet strikt noodzakelijk, zodat makkelijk, leuk en goedkoop (moes)tuinieren voor iedereen die dat wil bereikbaar wordt.

Het idee kwam van wethouder Annalies Usmany om op het Eendrachtterrein voor dit doel een stuk grond te reserveren. Het initiatief sluit ook aan bij de behoefte van steeds meer mensen die zelf hun groente willen verbouwen. En volgens de principes van de makkelijke moestuin is dit eenvoudig te realiseren.

De moestuinbakken, vervaardigd van hergebruikt hout van bomen die op het terrein stonden, zijn het eerste jaar te huur voor € 25 per jaar. Verder komen de bakken op poten te staan zodat men niet hoeft te bukken. De eigen moestuinbak kan helemaal worden ingericht zoals men zelf wil: radijsjes, worteltjes of zelfs courgettes en komkommers verbouwen in de moestuinbak is geen probleem. Maar wie dat wil kan er voor eigen gebruik ook sierbloemen laten groeien.
In het kader van de participatie van de samenleving vindt de gemeente het belangrijk de inwoners van Appingedam bij het project te betrekken. Hiermee kan de voormalige Eendrachtlocatie een blijvend onderdeel binnen de Damster samenleving blijven.

De locatie van het terrein is vlak achter het voormalige kantoorgebouw van de Eendracht aan de Woldweg, direct achter de vijver. Makkelijk te bereiken via de fiets- en wandelpaden die daar nieuw zijn aangelegd.

Het project wordt in opdracht van de gemeente Appingedam gerealiseerd door Stichting ASWA in samenwerking met de inwoners van Appingedam en s’ Heerenloo. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Oranje fonds en een bijdrage van de gemeente. De ASWA zal naast de realisatie van het project ook o.a. cursussen en workshops organiseren voor geïnteresseerden. Het project wordt mede gefinancierd door het Oranje Fonds. Heeft u interesse in het huren van een moestuinbak, dan kunt u contact opnemen met mevr. P. Burggraaf van de ASWA, tel. 0596-623315 of via e-mail p.burggraaf@a-s-w-a.net. Inmiddels is er ook een eigen Facebookpagina gemaakt waar geïnteresseerden op de hoogte worden gehouden van ontwikkelingen. Meer informatie over de makkelijke moestuin is te vinden op www.makkelijkemoestuin.nl 

Back to top button