Koning bezoekt Middelstum voor gesprekken met gedupeerden aardgaswinning

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Middelstum – Zijne Majesteit de Koning heeft donderdagmiddag 1 september een werkbezoek gebracht aan Middelstum in de gemeente Eemsdelta. Het bezoek stond in het teken van het door aardbevingen getroffen Gronings erfgoed. De bevingen zijn het gevolg van de aardgaswinning. De Koning sprak met particuliere eigenaren, vakmensen en deskundigen over oplossingen voor herstel en versterking van het erfgoed.

Het bezoek begon bij de historische Herberg In de Valk. De Koning sprak daar met eigenaren van Rijksmonumenten over de manier waarop zij hun panden gerenoveerd en versterkt hebben. Negentig procent van het erfgoed in het aardbevingsgebied is in handen van particulieren. Wethouder Annalies Usmany-Dallinga van de gemeente Eemsdelta nam ook deel aan het gesprek. De Commissaris van de Koning in de provincie Groningen, René Paas, gaf een introductie op het thema.

Aansluitend wandelde de Koning naar de 15e-eeuwse Sint-Hippolytuskerk in het dorp. Daar vond een tweede gesprek plaats met vakmensen en deskundigen over schadeherstel, innovatie en vakmanschap. Aan tafel zaten onder anderen vertegenwoordigers van de Stichting Oude Groninger Kerken, het Erfgoedloket (steunpunt voor eigenaren van erfgoed met aardbevingsproblemen), Monumentencommissie en Monumentenwacht. Een aannemersbedrijf, Hanzepro (opleider voor werken en werkzoekenden) en een lector Aardbevingsbestendig bouwen van de Hanzehogeschool namen ook deel aan het gesprek. Gespreksleider was de burgemeester van de gemeente Eemsdelta, Ben Visser.

Tijdens de afsluitende informele lunch sprak de Koning met enkele leden van de vereniging Dorpsbelangen, de historische vereniging Middelstum en de eigenaar van de herberg over hun ervaringen met de gevolgen van de aardbevingsschade.

Back to top button