8.6 C
Delfzijl
14 mei 2021 09:27

KNO-behandeling kan verstopte neus verhelpen

Delfzijl / Winschoten – Een verstopte neus kan erg vervelend en vermoeiend zijn. Vooral in de winter lopen veel mensen te snotteren, maar een verkoudheid is vaak ook zo weer over. Er zijn echter mensen die altijd een verstopte neus hebben. De KNO-artsen van het Ommelander Ziekenhuis Groningen voeren regelmatig de ‘Celon-behandeling’ uit om de klachten van deze patiënten te verhelpen.

“Een permanent verstopte neus wordt vaak veroorzaakt door een afwijkende vorm van het inwendige van de neus.” KNO-arts Christoph Sagowski legt uit: “De meest voorkomende afwijking is dat de neusschelpen vergroot zijn. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een allergie of overgevoelige neusslijmvliezen. Mensen die last hebben van een altijd verstopte neus, kunnen moeilijk door hun neus ademen en snurken ’s nachts. En omdat hun neus minder goed ingeademde lucht kan verwarmen en filteren, zijn ze gevoeliger voor infecties. Daarnaast is het vermoeiend om steeds door je mond te ademen en krijg je er een droge mond van”.

De Celon-behandeling

Al een aantal jaren wordt in het Ommelander Ziekenhuis de Celon-behandeling uitgevoerd. Sagowski: “De Celon-behandeling noemen we ook wel radiofrequentie therapie. Bij deze techniek verhitten we de binnenkant van de neusschelpen met behulp van een dunne naald. Door de verhitting verschrompelt het weefsel. De oppervlakkige slijmvlieslaag wordt hierbij zo minimaal mogelijk beschadigd. Zo worden de neusschelpen verkleind en wordt de neus weer vrij”. Vroeger werden de neusschelpen operatief verwijderd, onder volledige narcose. Na de operatie werd een patiënt vanwege de kans op nabloedingen in het ziekenhuis opgenomen. Een behandeling volgens de Celon-methode is een poliklinische behandeling onder plaatselijke verdoving. Sagowski: “Na de ingreep mogen patiënten gelijk weer naar huis en hebben zij uitermate zelden een nabloeding”.

Was dat alles, dokter?

De gehele behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Het grootste deel van deze tijd wacht de patiënt tot de verdoving werkt. Sagowski: “Patiënten zien vaak op tegen de behandeling en zijn verbaasd dat de behandeling zo kort duurt. Meestal wordt de behandeling niet als pijnlijk ervaren. Sommigen vergelijken het met een tandartsbezoek. Het lijkt even eng, maar het valt vaak mee”. Drie tot vier weken na de behandeling hebben patiënten nog verkoudheidsklachten, maar meestal zijn ze na die tijd helemaal klachtenvrij. “Onze ervaring is dat 98 op de 100 patiënten dankzij de Celon-behandeling van hun verstopte neus verlost zijn”, besluit KNO-arts Sagowski.

Volg ons op

11,150FansLike
1,424VolgersVolg
5,288VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
DierDier
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen

Populaire berichten