13.5 C
Delfzijl
21 juni 2021 09:43

Kinderen verstoppen tijdcapsule in het torentje van Spiek

spot_img

Spijk – De kerk en het ‘torentje van Spiek’ staan momenteel volledig in de steigers voor een grootschalige restauratie. Je kunt hierdoor op plekken komen waar normaal gesproken niemand komt. Hier gaat Stichting Oude Groninger Kerken op een bijzondere manier gebruik van maken. Op dinsdag 18 mei gaan leerlingen van Kindcentrum ’t Maar helemaal boven in de toren een goed gevulde tijdcapsule verbergen.

Inhoud tijdcapsule
De tijdcapsule, een kistje bekleed met lood, bevat herinneringen aan deze tijd, en wat een bijzondere tijd is het. De groepen zijn de afgelopen weken met een aantal thema’s aan de slag gegaan en hebben werkstukjes gemaakt die in de capsule komen.

  • De kleuters en groep 3 haalden inspiratie uit de verhuizing van de oude naar de nieuwe school afgelopen jaar. De school zit in het nieuwste gebouw van het dorp en gaat op bezoek bij het oudste gebouw van het dorp.
  • Groep 4 en 5 richten zich op de situatie rond het coronavirus. Ze maken een verslag van hoe het vorig jaar was met thuisonderwijs, en hoe het nu is.
  • Groep 6, 7 en 8 werpen een blik op de toekomst. Hoe ziet het er over vijftig jaar uit op school en bij de kerk? Ze kijken ook even terug, hoe was het vijftig jaar geleden?
  • Elke groep maakt daarnaast ook nog een uitgebreid dagverslag: hoe ziet een schooldag eruit in 2021?

Iedere groep neemt zijn eigen werkjes mee en plaatst deze in de capsule. Groep 8 is er dan bij als het kistje wordt dichtgemaakt. De tijdcapsule wordt in de toren geplaatst, in een dubbel plafond. Het ‘torentje van Spiek’ is ongeveer 30 meter hoog en staat momenteel in de steigers. Nu kunnen je er dus bij, maar normaal gesproken komt daar niemand. Voor de zekerheid plaatsen ze ook nog een bordje op de met lood dicht gemaakte plek: ‘pas na 100 jaar (of later) openen’.

Programma
Alle leerlingen van groep 1 tot en met 8 doen mee. Omdat de klassen niet allemaal tegelijk aan de slag kunnen in de kerk (in verband met corona), is er een dagprogramma gemaakt van ’s ochtends vroeg tot het einde van de schooldag. De kleuters gaan eerst, groep 8 als laatst.

Alle leerlingen krijgen een rondleiding in en rond de kerk. Bij de restauratie wordt vrijwel al het pleisterwerk aan de binnen en buitenkant van de kerk vernieuwd.

Dit betekent dat de oude, middeleeuwse bakstenen even blootgelegd zijn. Hiermee kijk je als het ware eeuwen terug in de tijd. De bouwers hebben ook romaanse ramen ontdekt, die later dichtgemetseld zijn. Doordat er muurankers te zien zijn, is het goed voor te stellen hoe de kerk bouwkundig in elkaar zit. Tijdens het bezoek wordt er gewoon doorgewerkt, dus alle leerlingen dragen een helm.

Stichting Oude Groninger Kerken
Stichting Oude Groninger Kerken zorgt sinds de overdracht in 2014 voor de kerk van Spijk met het karakteristieke ‘torentje van Spiek’. Binnen onze stichting is educatie een belangrijk speerpunt. Daarom initiëren we graag dit soort projecten. Op deze manier willen wij ons erfgoed op een interessante en leuke manier onder de aandacht brengen bij kinderen.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,257VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
AutoAuto
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
TuinTuin

Populaire berichten