Kerkcollectie vastgelegd landelijk online platform

Regio – Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) gaat samen met 5000 andere kerkeigenaren de waardevolle voorwerpen in kerken op een landelijk online platform Kerkcollectie Digitaal, in kaart brengen. De SOGK is zelf al vergevorderd met de digitalisering van de voorwerpen in haar kerken, maar ziet aansluiting bij het platform als een grote meerwaarde om het bedreigde erfgoed in haar kerken te behouden voor toekomstige generaties.

Het platform is een initiatief van het Museum Catharijneconvent in Utrecht. Het museum noemt het aantal kerksluitingen alarmerend. “Sommige verwachtingen gaan ervan uit dat meer dan 90 procent van de kerken de komende jaren sluit. Dat heeft grote gevolgen voor een omvangrijke collectie Nederlands erfgoed”, aldus het museum.

‘Kerkcollectie digitaal’ wordt geen openbaar platform. Alleen wie door een kerk- of parochiebestuur is gemachtigd, krijgt toegang. “Zo krijgen we een goed overzicht van wat waar is in Nederland. Dat overzicht is namelijk niet meer actueel”.

Op de site www.groningerkerken.nl is een deel van de zogenaamde ‘roerende goederen’ behorende bij de SOGK-kerken voor elke websitebezoeker te bekijken.

Back to top button