Joods monument Wagenborgen wint Compliment voor een Oorlogsmonument

Wagenborgen – Het joods monument voor bewoners van het voormalig psychiatrisch ziekenhuis in Wagenborgen heeft vrijdagmiddag de prijs ‘Compliment voor een Oorlogsmonument’ gewonnen. Commissaris van de Koning René Paas reikt de trofee uit aan Anne Koopmans van het joods monument in Wagenborgen.

Juryvoorzitter René Paas motiveert de keuze van de jury als volgt: “Dit monument herinnert aan een unieke en voor velen onbekende groep slachtoffers: joodse psychiatrisch patiënten. Het monument staat op een plek waar weinig nog herinnert aan het psychiatrisch ziekenhuis Groot-Bronswijk. De grote betrokkenheid van de lokale jeugd wordt geprezen.”

Inzet en betrokkenheid
Naast het monument in Wagenborgen prees de jury ook de andere genomineerden voor hun inzet en betrokkenheid om de verhalen levend te houden. De andere genomineerden zijn:het monument Aduard herdenkt zijn gevallenen aan de Burgemeester Seinenstraat in Aduard, Monument 1940-1945 op het Torenplein in ’t Zandt, monument Onlosmakelijk verbonden aan de Hoofdstraat West in Uithuizen en Het Bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg in Groningen.

De monumenten zijn beoordeeld op een aantal punten waaronder de wijze waarop het monument ‘levend’ gehouden wordt en de originaliteit van het verhaal. Daarnaast heeft de jury gekeken hoe het beheer en behoud van het monument geregeld is voor nu en de toekomst.

De winnaar ontving een cheque van € 1000,- voor het organiseren van een activiteit rond het monument. De Groningse kunstenaar Jimi Kleinbruinink ontwierp speciaal voor deze gelegenheid een trofee.

Joodsmonument_wagenborgen_2637

 

Back to top button