fbpx
zaterdag 04 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Jongeren zoeken ouderen die over de Tweede Wereldoorlog in Delfzijl willen vertellen

Delfzijl – Zes jongeren doen mee aan het project DOORHEEN, een theatrale wandeling in en rondom het centrum van Delfzijl. Tijdens deze wandeling loop je op 4 of 5 mei langs locaties die ons herinneren aan, of een rol hebben gespeeld tijdens, de Tweede Wereldoorlog.

Op deze plekken laten jongeren verhalen zien die zij als aangrijpend ervaren. Een bijzondere manier om op 4 en 5 mei (coronaproof) stil te staan bij de Dodenherdenking en de Bevrijding.

Onder leiding van regisseur Lies van de Wiel verdiepen de jongeren zich in de geschiedenis. Dit doen ze door boeken te lezen uit de bibliotheek in Delfzijl en door te vragen naar verhalen aan familie en vrienden, maar ze zijn ook nieuwsgierig naar misschien wel jouw verhaal.

Herinnert u zich een moment of situatie uit de Tweede Wereldoorlog?
De jongeren zijn op zoek naar mensen die een moment of situatie tijdens de oorlog in Delfzijl willen delen. Is er bepaald een moment geweest waarop u bang was? Viel er misschien ook nog wat te lachen? Kent u nog een lied of versje uit die tijd? Heeft u nog iets bewaard, bijvoorbeeld een foto of voorwerp, waar u iets over kunt vertellen? Op de volgende twee manieren kun u uw verhaal delen met de jongeren.

Speciale editie Lunchradio op Omroep Eemsdelta
Op woensdag 14 april tussen 12.00 en 14.00 is er een speciale uitzending van Lunchradio op Omroep Eemsdelta. Twee jongeren die meedoen aan dit project, Jens Hooites en Luz van Hoogdalem, gaan samen met presentator Leonie Kort in gesprek met ouderen die een herinnering uit de oorlog willen delen. Lijkt u het leuk om met Jens en Luz bellen op 14 april? Dan kunt u zich tot dinsdag 13 april 14.00 uur opgeven via: (0596) 614244.

Schrijf een brief aan de jongeren
Ook kunt u uw herinnering delen door een brief te sturen. Dat kan zonder postzegel gestuurd worden aan ‘de lieve jongeren uit Delfzijl’ naar Antwoordnummer 99365, 9936 ZX Farmsum. Graag voor 23 april, dan kunnen wij uw bijdrage nog gebruiken in de voorbereidingen van de wandelvoorstelling DOORHEEN. Wij vinden het belangrijk om 4 en 5 mei te blijven herdenken. Door uw verhaal te delen, helpt u de jongeren om nog beter in die bizarre tijd te kunnen inleven.

DOORHEEN is een theaterwandeling in het kader van Theater na de Dam, daar zijn landelijk 43 jongerenprojecten bij aangesloten. Dit jaar via de culturele netwerkorganisatie IVAK voor het eerst in Delfzijl. Het IVAK werkt daarmee onder meer samen met het Noord Nederlands Toneel en vooropleiding theater De Noorderlingen.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer