Jon van Eerd komt terug met Harrie Vermeulen in de Molenberg

Delfzijl – Harrie Vermeulen, dé creatie van acteur Jon van Eerd is terug. Dit keer staat een vader-zoon relatie centraal in de avonturen van het grappigste personage van Nederland. Ook in deze nieuwe voorstelling trakteert Van Eerd het publiek weer op veel hilarische avonturen en belevenissen.

Voor acteur en schrijver Jon van Eerd is zijn creatie van Harrie Vermeulen een voortdurende bron van inspiratie. “Vorig jaar in de voorstelling ‘Harrie neemt de benen’ had Harrie een neef. Toen ik die voorstelling aan het schrijven was, had ik al het idee dat het heel leuk zou zijn als Harrie een zoon had”, vertelt Jon van Eerd. “Dan begint het te borrelen en te bubbelen en na anderhalf, twee jaar later is daar de voorstelling ‘Zo vader zo zoon.” Dat schrijven doet Jon veel op de achterbank van de auto. “Tijdens een tournee zijn we natuurlijk veel onderweg en met files helemaal. Ik laat me rijden en kan zo die verloren tijd gebruiken om te schrijven”, vertelt hij.

Toch komt er een eind aan de avonturen van Harrie. Jon heeft bekendgemaakt na 15 voorstellingen te stoppen met de creatie van Harrie. Zo vader zo zoon is dus de laatste voorstelling rond Harrie Vermeulen. “Na 15 titels is Harrie Vermeulen toe aan wat rust. Ik zal hem zeker nooit loslaten want ik ben hem dankbaar voor wat hij mij en mijn publiek gebracht heeft. Ik zal hem diep in mijn hart meedragen”, aldus Jon van Eerd. Het afscheid betekent niet dat Jon stopt met theater maken. Ook voor Jon van Eerd’s Pretpakhuis zal hij zeker actief blijven schrijven en regisseren.

In Zo vader zo zoon woont Harrie in bij zijn succesvolle zoon. Hoe succesvol in zijn werk, in de liefde is zijn zoon een stuk minder handig. Zijn arrogante secretaresse wil hem aan de haak slaan maar daar steekt Harrie een stokje voor. Hij heeft namelijk een veel lievere vrouw voor zijn kind op het hoog. Harrie bedenkt een plan om haar flink te laten blunderen maar uiteraard laat de dame dit niet zomaar gebeuren en ontstaat er een flinke strijd. Dit resulteert in een reeks hilarische gebeurtenissen, spraakverwarringen en intriges. Gaat Harrie’s plannetje werken?

De zoon van Harrie Vermeulen wordt gespeeld door Joey Schalker. Hij is inmiddels een vaste acteur van de Harrie Vermeulen-reeks. Dat geldt ook voor Arie Cupé die vaak van de partij is. Nieuw dit jaar zijn Nandi van Beurden en Susanna Pleiter. Dat Nandi meedoet, heeft niks te maken met haar succes in ‘Op zoek naar’. “Ik zag haar een paar jaar geleden en was gelijk geraakt door haar talent”, vertelt Jon van Eerd. Voor hij gaat schrijven, gaat hij uitbreid met zijn acteurs praten. “Vooral met Nandi en Suzanna waar ik nog niet mee gewerkt heb. Op deze manier schrijf ik een rol die goed bij ze past. Joey en Arie zijn oud-gedienden en met hen kan ik inmiddels lezen en schrijven.”

Voor Jon van Eerd blijft het genre komedie nog altijd bovenaan staan. “Het is vooral de techniek die me hierin zo aanspreekt”, zegt hij. “Je maakt direct contact met het publiek en je weet ook gelijk of het aanslaat. En”, vervolgt hij. “Niets is zo leuk als mensen laten lachen. Er even voor te zorgen dat ze hun zorgen vergeten. Als dat lukt dan ben ik blij. Het moet een feestje zijn, daar gaan we voor.” Zo vader zo zoon is weer anders dan de andere voorstellingen over Harrie Vermeulen. “Er zitten veel tekstuele grappen in, maar natuurlijk zijn de visuele en absurdistische elementen weer als vanouds aanwezig”, legt Jon uit.

De voorstelling Zo vader zo zoon gaat op tournee door Nederland. De voorstelling is donderdag 2 maart te zien in Theater de Molenberg in Delfzijl. Kaarten via www.demolenberg.nl. Kijk voor meer informatie over www.pretpakhuis.nl.

Back to top button