Uithuizermeeden – Loopgroep Eemsmond Runners organiseert deze week twee activiteiten rondom de bevrijding van Nederland in 1945. Woensdagavond is er een lezing in de Mariakerk in Uithuizermeeden, vrijdag gaan hardlopers tijdens een bevrijdingsvuurestafette langs alle plaatsen in de gemeente.
De lezing, door oorlogshistoricus Joël Stoppels uit Groningen, vertelt hoe de bevrijding van Nederland en in het bijzonder van het Eemsmondgebied is verlopen. De zeventig kilometer lange estafette is meer een symbolische actie. Bevrijdingsvuurestafettes bestaan sinds 1948. Het zijn tochten waarin allerlei organisaties door het hele land met fakkels en stormlampen het bevrijdingsvuur verspreiden. In Wageningen, waar in 1945 de Duitse capitulatie werd ondertekend, wordt dat vuur eeuwig brandend gehouden.
Met één onderbreking organiseerde Eemsmond Runners de estafette elk jaar sinds 2011. De editie van vrijdag, de zesde, wordt ondersteund door de provincie Groningen en de gemeente Eemsmond. Burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond komt ’s morgens in een historische jeep naar het monument aan de Vlasakker in Uithuizermeeden en spreekt daar de lopers toe voordat die om acht uur van start gaan.
De eerste etappe voert naar het monument bij de Noordkaap. Twee leerlingen uit groep vijf van de Uithuizer basisschool De Schelp rijden in de jeep mee daar naar toe. De achtjarige Nick Bodewes en Chrisje Holsteijn zijn door de loopgroep uitgenodigd omdat ze op school allebei kort geleden een spreekbeurt hielden over onderwerpen van oorlog en vrede. Die van Nick ging over de Engelse bommenwerper Wellington R 3202 en zijn omgekomen bemanning, waar het monument bij de Noordkaap aan herinnert. Chrisje sprak over vluchtelingen, een kwestie die nu actueel is maar zeker ook speelde in de Tweede Wereldoorlog. ‘Dat jonge kinderen er voor kiezen zulke spreekbeurten te houden is een goed teken’, vindt organisator Richard van der Werff uit Usquert. ‘Ze weten heel goed dat er tijden van oorlog en onvrijheid zijn geweest, en her en der nog steeds zijn. Vrede en vrijheid komen niet vanzelf maar je moet je er sterk voor maken, altijd weer. In ons eigen land is dat ook gebeurd en we doen het nog steeds.’
Kinderen kunnen aansluiten om tijdens de estafette een eind mee te rennen, eventueel samen met ouders of andere begeleiders: in Roodeschool (Goudgewas, Hooilandseweg 72, na 10.15 uur), Zandeweer (einde bospad Molenhorn naast Rondweg/N999, na 12.25 uur), Kantens (fietspad bij Usquerderweg 11, na 13.25 uur), Warffum (beeld Gronings Paard op hoek Stationsweg/Havenstraat, na 14.40 uur), Usquert (brandweerkazerne, Wadwerderweg 85, na 15.35 uur), Uithuizen (Jacobuskerk, Hoofdstraat-West 85, na 16.15 uur) en Uithuizermeeden (De Mieden, Hoofdstraat 61a, na 16.4 5uur).
Loopgroep Eemsmond Runners streeft betrokkenheid van kinderen na in de overtuiging dat het goed voor hen is. Tegelijkertijd profiteert de estafette van de extra levendigheid. ‘Een paar jaar geleden liepen ze allemaal “Waar is het feestje, hier is het feestje” te zingen maar lazen ze ook heel ernstige gedichten voor. Uitbundigheid past bij kinderen’, aldus Van der Werff, ‘en wij vinden dat alleen maar leuk. Ik hoop dat er vrijdag veel aanhaken. Ze kunnen de boel echt extra kleur geven, des te meer omdat vrijdag een gewone werkdag is en we niet op elk moment zoveel lopers op de been hebben als we wel zouden willen.’
Ook oudere jeugd uit de gemeente toont betrokkenheid bij de bevrijdingsvuurestafette: ExpressTV Eemsmond, een filmploeg van jongeren, maakt in de middag filmopnamen die later wellicht op de website van ExpressTV te zien zullen zijn.
De estafette eindigt op het Johan van Veenplein, rond de klok van vijf. Er is dan kermis, maar de renners kunnen terecht in de muziekkoepel. Burgemeester Marijke van Beek neemt de fakkel aan en ontsteekt in een grote schaal het gemeentelijke vuur. Ze spreekt andermaal de lopers toe en laat een duif op, de laatste van liefst achttien die langs het parcours worden aangevoerd door hardlopers en duivenhouders Ab Slagter en Jan Broersma uit Uithuizermeeden en Jan Wieringa uit Usquert.