9.2 C
Delfzijl
17 mei 2021 00:34

Inwoners van de Eemsdelta gemeenten mogen vandaag naar de stembus: wat moet je weten?

Eemsdelta – Vandaag, woensdag 18 november 2020, zijn de herindelingsverkiezingen en kun je stemmen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Eemsdelta. Dit zijn vervroegde gemeenteraadsverkiezingen omdat de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum vanaf 1 januari 2021 samen verder gaan als de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Het laatste nieuws is uiteraard te volgen op deze website. We gaan langs een aantal stembureaus en zijn aanwezig bij de uitslagenavond in De Molenberg.

Veilig stemmen in coronatijd
Bij de verkiezingen gelden de coronamaatregelen zoals die nu ook in ons land van toepassing zijn. De stembureaus zijn ingericht volgens de richtlijnen van het RIVM. Daarom zijn diverse maatregelen genomen zoals: je krijgt je eigen potlood om te stemmen en neemt die na afloop mee, regelmatig zullen de stemhokjes en deurklinken schoon gemaakt worden en is er een looproute. Dringend advies: draag een mondkapje.

Waar kan vandaag gestemd worden ?
De stembureaus zijn vandaag geopend van 07:30 tot 21:00 uur. Naast reguliere stembureaus, zijn er ook bijzondere stembureaus die korte tijd open zijn. In deze bijzondere stembureaus, die voornamelijk in verzorgingstehuizen zijn, kunnen alleen bewoners en personeel stemmen.

Op onderstaande kaart zijn alle stembureaus weergegeven. De blauwe punten zijn reguliere stembureaus die voor iedereen toegankelijk zijn. De rode punten zijn bijzondere stembureaus. Meer weten over het stembureau? klik dan op het punt.

Op volledig scherm weergeven

Op welke partijen kan gestemd worden?
Er doen vandaag tien partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezing. Er zijn 29 zetels te verdelen in de nieuwe gemeente Eemsdelta.

De volgende landelijke partijen doen mee: ChristenUnie, VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66.

De volgende lokale partijen doen mee: Lokaal Belang Eemsdelta, Gemeentebelangen Eemsdelta, Seniorenpartij Eemsdelta en de Jongerenpartij Eemsdelta.

Wanneer is de uitslag bekend?
Vanavond wordt er een uitslagenavond gehouden in De Molenberg. In verband met de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus zijn alleen de lijsttrekkers en de drie burgemeesters van de drie gemeentes aanwezig. Rond 00.15 uur verwachten we een voorlopige uitslag te kunnen melden.

Ga je stemmen? vergeet dan niet je stempas en een geldig legitimatiebewijs. Dan weet je zeker dat je mag stemmen!

Volg ons op

11,160FansLike
1,424VolgersVolg
5,282VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
DierDier

Populaire berichten