2.6 C
Delfzijl
8 mei 2021 06:28

Huis-aan-huis krant van de Groninger Bodem Beweging: Een krant vol scheuren

Loppersum – “Een krant vol scheuren.” Zo is de achtste editie van de huis-aan-huis krant van de Groninger Bodem Beweging het beste te typeren. De hele editie getuigt van de verscheurdheid waarmee Groningen wordt opgezadeld door het opschorten van de versterkingsoperatie: afspraken worden niet nagekomen, beloften worden niet waargemaakt. Zelfs Hans Alders haakt gefrustreerd af nadat de minister achter gedane beloften weg stapt. Het vertrouwen in het landsbestuur is tot het nulpunt gedaald.

De redactionele inleiding van de krant meldt: “Het is heel erg moeilijk om niet cynisch te worden. Want als het kabinetsbesluit doorgaat en de gaswinning (pas) in 2030 stopt hebben we nog minstens veertien jaar bevingen. Stelt u zich dat eens voor: nog veertien van hetzelfde: Pappen, nathouden, onderzoekje doen, pilot project, evalueren, verantwoordelijkheid afschuiven, nieuwe bureaus opzetten, mensen tegen elkaar uitspelen. Mensen samen plannen laten maken en dan de ene helft wel veilig laten wonen en de andere helft niet. Splijtzwam in het dorp, de straat.” Daarmee is de toon voor de inhoud van de krant gezet.

De voorzitter van de GBB, Jelle van der Knoop, schrijft in zijn voorwoord over het vertrek van Alders en Rodenboog, maar ook over het proces dat de GBB heeft aangespannen tegen de NAM. Over dat laatste: “Op 29 mei zijn de verhoren gestart van de getuigen in de strafzaak tegen de NAM, naar aanleiding van de aangifte van de GBB en een aantal particulieren. Het Openbaar Ministerie (OM) laat duidelijk blijken er geen zin in te hebben daar indirect ook de Staat wordt belast. Het OM vindt kennelijk dat ons geen onrecht wordt aangedaan ook al verkeren duizenden gezinnen in gevaar van wie de huizen de komende jaren moeten worden versterkt of gesloopt. En de schade, waardedaling, stress, gezondheidsklachten, ….? Ach, het behoort kennelijk tot de speelruimte van de  multinationals. Maar wij Groningers, wij gooien ze het land uit!”

De nieuwste editie wordt vanaf 13 juni huis-aan-huis verspreid in de provincie Groningen in een oplage van 100.000  exemplaren. Een digitale versie is voor iedereen verkrijgbaar via de site van de GBB: www.groninger-bodem-beweging.nl

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
DierDier
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
TuinTuin

Populaire berichten