Hoge Raad van Adel overhandigt ‘wapendiploma’ aan de gemeente Eemsdelta

Appingedam – Op donderdag 9 juni 2022 reikte een vertegenwoordiging van de Hoge Raad van Adel het officiële ‘wapendiploma’ uit aan burgemeester Ben Visser. Het ontwerp van het gemeentewapen van de gemeente Eemsdelta was al geen geheim meer. Door de coronamaatregelen liet de uitreiking van het wapendiploma wel even op zich wachten. Met de overhandiging van het bijbehorende diploma is het beeldmerk nu officieel verleend aan Eemsdelta.

Burgemeester Ben Visser: “De symboliek uit ons gemeentewapen drukt de rijke historie uit onze gemeente uit. De elementen pelikaan (Appingedam), anker (Delfzijl) en sleutel (Loppersum) staan voor mij voor zorg voor elkaar, hoop en toegankelijkheid. Dat zijn belangrijke waarden in onze gemeente”.

Een nieuw gemeentewapen
Bij de vorming van een nieuwe gemeente hoort ook een nieuw gemeentewapen. Bij de totstandkoming van het gemeentewapen speelden historische verenigingen uit de drie voormalige gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum een belangrijke rol. Zij leverden als werkgroep bouwstenen aan voor wapenschilder Piet Bultsma-Vos. Er zijn bepaalde voorwaarden waar een gemeentewapen aan moet voldoen. De Hoge Raad van Adel is het vaste adviescollege van de regering op het gebied van adeldom en wapenkunde (heraldiek).

Betekenis gemeentewapen
Het wapen van Eemsdelta bestaat uit een gekroond schild gegolfd doorsneden, met bovenin in blauw een gouden pelikaan met jongen op haar nest, onderin, in goud kruislings, een anker en een sleutel. Een gouden harpij houdt links het schild vast, rechts een zwarte adelaar met een rode snavel en poten. Het geheel staat op een grasgrond met daarvoor drie gegolfde banen van blauw en zilver. De pelikaan is herkenbaar uit het wapen van Appingedam, het anker uit  het wapen van Delfzijl, de sleutel is afkomstig uit het wapen van Loppersum.

Back to top button