fbpx
2.8 C
Delfzijl
29 november 2020 18:11

Hoge boetes en forse werkstraffen in milieufraudezaak

Farmsum – Drie bedrijven uit de afvaloliebranche, gevestigd in Farmsum, Lelystad en Roosendaal, zijn dinsdag veroordeeld tot boetes van € 350.000,00 tot 1,5 miljoen euro. Daarnaast heeft de rechtbank twee voormalige directieleden werkstraffen van 180 en 240 uren en boetes van € 75.000,00 en € 100.000,00 opgelegd. Van al deze straffen heeft de rechtbank de helft voorwaardelijk opgelegd. Ook dienen de bedrijven het geld dat zij met de strafbare feiten hebben verdiend terug te betalen. De terug te betalen bedragen variëren van ruim € 374.000,00 tot ruim 1,2 miljoen euro. De rechtbank komt tot de hoge boetes en forse werkstraffen ondanks het feit dat de verweten gedragingen dateren uit de periode van 2006 tot 2011. Met de veroordeling komt een einde aan een slepende milieuzaak.

Doorvoeren afvalolie zonder medeweten en toestemming

De drie bedrijven zijn veroordeeld voor het samen en in vereniging doorvoeren per tankauto of tankschip van afvalolie naar Duitsland, zonder dat de autoriteiten daarover waren ingelicht en daarvoor toestemming hadden gegeven. Documenten die op grond van het EVOA (Europees Verdrag inzake Overbrenging Afvalstoffen) verplicht zijn bij internationale afvaltransporten werden valselijk ingevuld om dit mogelijk te maken. De twee directeuren zijn veroordeeld voor het feitelijk leidinggeven aan deze strafbare feiten.

Onjuist invullen documenten en concurrentievervalsing

Het is van belang toezicht en controle op de overbrenging van afvalstoffen te organiseren en te reguleren. Dit om de kwaliteit van het milieu en de gezondheid van de mens in stand te houden, te beschermen en te verbeteren. Door het onjuist invullen van de documenten bestond het risico dat het milieu in gevaar werd gebracht. Het handelen van verdachten werkte bovendien concurrentievervalsend ten opzichte van andere bedrijven binnen de Europese Unie die zich wel aan de voorschriften hielden.

Helft geëiste straffen voorwaardelijk opgelegd

De rechtbank heeft de helft van de door het OM geëiste straffen voorwaardelijk opgelegd. Dit vanwege het tijdsverloop en omdat niet gebleken is dat het milieu daadwerkelijk schade is toegebracht. Daarnaast is het OM weinig coöperatief geweest in het onderzoek bij de rechter-commissaris en heeft het OM bij herhaling, zelfs nog ter terechtzitting, aanzienlijk zwaardere beschuldigingen geuit dan waarvoor zij heeft gedagvaard.

Volg ons op

10,576FansLike
1,424VolgersVolg
5,232VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten