Historische kerkgebouwen podium en decor voor intieme optredens

Appingedam – Op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei laten bewoners en artiesten op festival Terug naar het begin een positief geluid horen uit de provincie Groningen. Met intieme optredens in historische kerkgebouwen, trekt het festival bezoekers uit heel Nederland. Het publiek maakt een keuze uit een breed aanbod -muziek, theater en poëzie- en gaat zo op ontdekkingstocht langs de eeuwenoude schatten in een regio die vooral bekend is als aardbevings- en krimpgebied.

Maar Groningers zijn volhardende mensen, zo blijkt ook uit de actieve rol die dorpen zelf spelen tijdens het festival. Lokale initiatieven voegen zich bij de festivalorganisatie om iedereen die het evenement bezoekt gastvrij te onthalen. Zowel de pittoreske plattelandsdorpen doen mee, als het festivalhart: het historische stadscentrum van Appingedam.

Spraakmakende artiest Wende, harpmeester Remy van Kesteren, harmonisch duo Tangarine: deze en nog veel meer namen vormen op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei de line-up van festival Terug naar het begin. Deze negende editie is groter dan ooit. Op het programma staan zo’n zestig acts op meer dan twintig locaties. Van Zeeuwse folk (Broeder Dieleman) tot Groningse pop (Swinder) treden de artiesten op in de sprookjesachtige middeleeuwse kerken van Noord-Groningen.

Wie het programma goed bestudeert, ziet tussen de regels door het festivalthema van dit jaar al doorschemeren: ‘… en de ander’. Artiesten gaan op hun eigen manier aan de slag om ons iets te laten ontdekken over vreemde, lieve, herkenbare, boeiende anderen. En een beetje over onszelf. Zo vraagt Laura van Dolron zich af wie we bedoelen met ‘wij’ en vertelt schrijver Robert Vuijsje wat het betekent om Nederlander te zijn. Remy van Kesteren nodigt je uit in zijn eigen muzikale wereld en de Amsterdam Klezmer Band haalt de wereld juist naar ons met een veelvoud van muzikale genres. Lévi Weemoedt beziet het allemaal in zijn eigen cynische stijl: in zijn gedichten zie je de humor van ons menselijk geworstel met identiteit.

Terug naar het begin is een festival van Stichting Oude Groninger Kerken. Ga voor tickets en het hele programma naar www.terugnaarhetbegin.nl

Back to top button