Veel belangstelling voor kijkdag BB Bunker in Appingedam

Appingedam – Een voormalige atoombunker van de Bescherming Bevolking (B.B.) in Appingedam was vandaag geopend voor belangstellenden. De bunker aan de Takenslaan werd in de jaren 60 gebouwd ten tijde van de Koude Oorlog en hoorde bij de communicatie kring (Kring C) tussen de diverse bunkers in de provincie. Vanuit de kring-bunkers had men radio-mobilofoonverbinding met hulpploegen en het Rode Kruis. De eigenaar, een boekenhandelaar en verzamelaar, overleed twee jaar geleden waarna de weduwe besloot de bunker inclusief de inhoud van 30.000 boeken te laten veilen.

De bunker bevindt zich zes meter onder de grond en bestaat uit elf ruimtes met een totale oppervlakte van 500 vierkante meter. Bij het betreden van het onderkomen bevindt zich als eerst een doucheruimte waarin de mensen konden worden ontsmet. Via een speciaal luik kon de nucleair besmette kleding worden weggegooid. Achter de doucheruimte bevinden zich diverse ruimtes waaronder slaapkamers, commandoruimte, kantine, een keuken en een technische ruimte. In de technische ruimte bevinden zich een DAF-noodaggregaat, een wisselstroom generator en een drietal fietsen. Deze fietsen konden worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit in het geval dat dit met het aggregaat niet meer mogelijk was.

De bunker werd na het opheffen van de B.B. in de jaren 80 door het Museum Stad Appingedam gebruikt als opslag en werd rond het jaar 2000 van de hand gedaan. Boekhandelaar Peter de Vos kocht de bunker en sloeg er zijn indrukwekkende collectie van ruim 30.000 boeken op. In de verschillende ruimtes zijn vele stellingkasten opgesteld met daarin veel jeugdboeken, literatuur, non-fictie en thrillers. In de kantine is een grote muurschildering van Damster kunstenaar Siert Bos die illustreert waarvoor de B.B. kon worden ingezet.

De kijkdag trok veel bekijks waaronder ook oud BB’ers. Één van hen was voormalig Damster Pieter Jan Maring (81) die jarenlang werkte bij de verbindingsdienst. In deze jaren werd er regelmatige oefeningen gehouden maar ook tijdens andere calamiteiten zoals de winter van 1979 was de bunker in gebruik voor communicatie.

De ‘boekenbunker’ inclusief de ruim 30.000 boeken zal op 16 mei door Zwiggelaar Auctions in Amsterdam worden geveild.

[gallery_bank type=”images” format=”masonry” title=”true” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”1096″]


Back to top button