Historische blikvangers tijdens de Fraeylema koetsentocht op 1 september 2018

Slochteren – Bestuur en vrijwilligers van de Stichting Fraeylema Koetsentocht bereiden zich al intensief voor op de 22ste editie van september 2018. Er is opnieuw veel te verwachten!

De basis ligt bij historische koetsen en rijtuigen, maar de voorgaande jaren waren er verrassende aanvullingen van de afgelopen eeuw, waaronder oldtimer automobielen, die ook nu weer van de partij zijn. De geplande route heeft een lengte van 22 km en er zijn twee tussenstops, waarvan de plaatsen nu nog niet bekend zijn. Het publiek kan genieten van een fraai rijdend museum en glanzend gepoetste paarden.

Ruim een eeuw geleden dienden door paarden en pony’s getrokken rijtuigen voor industrieel gebruik: bierwagens, jacht- en boerenwagens, diligences, transportbriks voor het rondbrengen van kaas, melk en groenten, rijtuigen voor  de brandweer en gevangenentransport! Voor comfortabel vervoer van passagiers ontwikkelden zich luxe, soms streekgebonden rijtuigen. Omdat de wegen hobbelig waren, was er veel aandacht voor zitcomfort en waren de koetsen gesloten of overdekt.

Officieel hebben rijtuigen twee of vier wielen, een koets heeft altijd vier wielen en is overdekt om de passagiers te beschermen tegen regen en wind. Bij mooi weer wordt met open kap gereden. Er staan één, twee of vier paarden of pony’s voor; meer paarden geven aan hoe belangrijk de eigenaar van de koets is. De koninklijke gouden koets is een statiekaros, getrokken door acht paarden. De koetsier bestuurt het geheel vanaf de bok en wordt geholpen door een “groom”.

Er zijn gelukkig nog veel variaties in deze goed onderhouden, antieke koetsen: de paardentram, rouw- en trouwkoetsen, koetsen voor kerkvervoer, de jacht, een zondags uitje en om mee te pronken. Ze werden vervaardigd door plaatselijke bouwers en pasten bij de traditie van de streek. Een bekende naam is de rijtuigenfabriek van de gebroeders Spijker.

Belangrijk is dat het geheel mooi bij elkaar past en dat is zichtbaar op de Fraeylema Koetsentocht; het mooie plaatje spreekt tot de verbeelding! Soms waren de rijtuigen uitgevoerd in de kleuren van welgestelde families, compleet met adellijke familie-monogrammen. Zo lieten rijke Amsterdammers zich over de grachten rijden om zich te presenteren. De garageboxen van de gouden eeuw waren prachtige koetshuizen; sommige zijn nog intact.

Er wordt nu hard gewerkt aan een fraaie collectie aanspanningen voor 2018. De fraaie postkoetsen van de heren Van Groningen en Van Vliet komen ook dit jaar weer naar Slochteren en er wordt overlegd met de heer Poelman uit Marum over zijn prachtige bierwagen! Wie meer wil weten over de constructie, historie en vormgeving, kan de rijtuigen van binnen en van buiten bewonderen bij de twee stops onderweg en in Slochteren bij de Fraeylemaborg, waar de deelnemers tussen 16.00 en 17.00 uur nog één keer samenkomen; de speaker geeft dan een verslag van de rit.

Zet het vast in uw agenda: de Fraeylema Koetsentocht vindt plaats op 1 september 2018!

Back to top button