Het verhaal van de Bierummer wiettelers

Bierum – Marrika van Beilen heeft het boek Groene Vingers geschreven, het verhaal over de Bierummer wiettelers. Die runden jarenlang hun kwekerij als een bonafide bedrijf. Over hun inkomsten droegen zij belasting af en de hoge energierekening werd netjes betaald. Toen het OM hun zaak aan de rechter voorlegde, oordeelde deze dat hun aanpak paste in het Nederlandse gedoogbeleid en legde de kwekers geen straf op. De uitspraak bracht de paradoxen van het Nederlandse gedoogbeleid pijnlijk aan het licht. Want hoe kan het dat bijna zeshonderd coffeeshops wiet verkopen, terwijl de politie ondertussen jacht maakt op iedereen die zich bezighoudt met de productie ervan? ‘Groene vingers legt haarfijn de tegenstellingen in het huidige wietbeleid bloot.

Volgens Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid voor D66 is er na het lezen van het boek is maar één conclusie mogelijk: Het is hoog tijd voor gereguleerde wietteelt in Nederland.’ Wat een fantastisch boek, heel erg leuk, vlot geschreven en zeer informatief,’ vindt mr. Tim Vis, Spong Advocaten en co-auteur van De hypocrisie van de achterdeur.

Neerlandica Marrika van Beilen woonde en werkte zes jaar in de Verenigde Staten. Toen zij terugkeerde naar Nederland bleek haar huis, dat ze via een makelaar had verhuurd, in gebruik te zijn als een wietplantage. Deze ervaring zette haar aan tot het schrijven van dit boek. De boekpresentatie is op donderdag 19 mei bij Boekhandel Scheltema in Groningen. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de Bierummer wiettelers.

Back to top button