10.8 C
Delfzijl
23 april 2021 15:31

HartslagNu introduceert speciale app voor burgerhulpverlening

Regio – Een slimme app zorgt er voor dat vanaf 20 oktober zo’n 3.000 geregistreerde burgerhulpverleners van Stichting Groningen HartVeilig nog betere hulp kunnen verlenen bij ernstige hartproblemen. Daarmee stijgt de kans op overleven. Het gaat er om binnen zes minuten een reanimatie op gang te hebben en ook een AED-apparaat ter plaatse te brengen. De nieuwe app ‘weet’ aan de hand van de smartphone van de vrijwilligers waar de hulpverleners zijn en alarmeert hen wanneer ze volgens hun locatiegegevens binnen zes minuten bij een slachtoffer kunnen zijn.

De app is de afgelopen maanden door HartslagNu en burgerhulpverleners in de regio Limburg uitgebreid in de praktijk getest en heeft z’n nut daar al bewezen. De bestaande SMS-alarmering blijft ook actief. HartslagNu is sinds 2012 het Reanimatie Oproep Systeem dat in ongeveer driekwart van Nederland burgerhulpverleners oproept bij een reanimatie in hun omgeving. In de provincie Groningen wordt het systeem beheerd door de Stichting Groningen HartVeilig.

HartslagNu is een initiatief van een samenwerkingsverband van 17 ambulanceregio’s. Het alarmeringssysteem is in Groningen rechtstreeks gekoppeld aan de Meldkamer Noord Nederland (MKNN)in Drachten. De MKNN stuurt bij een reanimatie 2 ambulances naar het slachtoffer en stuurt ook direct een oproep naar maximaal 30 burgerhulpverleners in de directe omgeving van het slachtoffer. Een groep om te reanimeren en een groep om een AED op te halen.

Ruime verdubbeling overlevenden
Jaarlijks worden zo’n 15.000 Nederlandse getroffen door een hartstilstand. Door de komst van AED’s en burgerhulpverleners sinds eind jaren ’90 steeg het aantal overlevenden van 10% naar meer dan 23%. Dat blijkt uit onderzoek door het AMC/VU. Dat zijn zo’n 2.300 per jaar, 1.300 meer dan in het verleden. De redenen: steeds meer AED’s en burgerhulpverleners die met de nieuwe app nog beter kunnen reageren.

Actuele kaartgegevens
Het systeem van sms-alarmering maakt een vaste cirkel rondom het slachtoffer en houdt geen rekening met de lokale infrastructuur (bepaalde wegen, bruggen). De app doet dat wel en stuurt alleen hulpverleners op pad die daadwerkelijk binnen 6 minuten bij het slachtoffer kunnen zijn. De actuele kaartgegevens komen van Google Maps. Tijdens de grote praktijkproef in de hele provincie Limburg zijn er goede ervaringen mee opgedaan.

Bij een reanimatie wordt een deel van de burgerhulpverleners rechtstreeks naar het slachtoffer gestuurd om de reanimatie op te starten. Een ander deel van hen wordt langs een AED gestuurd om met die AED naar het slachtoffer te gaan.

Het belang van burgerhulpverlening
Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 10.000 mensen gereanimeerd na een plotseling hartstilstand. Decennia lang lag het overlevingscijfer rond de 10%. Een laag percentage. In ongeveer de helft van de gevallen is bij een hartstilstand een

schok (defibrillatie) nodig om het hart weer op gang te brengen. Elke minuut dat die schok later wordt toegediend daalt de overlevingskans met 10%. Ambulances kunnen in lang niet alle gevallen binnen enkele minuten bij het slachtoffer komen, vandaar de oorspronkelijk lage overleving. Een reanimatie moet binnen maximaal zes minuten zijn begonnen.

Inzet van AED’s en burgerhulpverleners doet de kans op overleven niet alleen aanzienlijk stijgen. Andere onderzoeken van de AMC/VU onderzoekers toonden ook aan:
– Dat de kwaliteit van leven na een reanimatie hoog is. Zo’n 90% heeft een goede kwaliteit van leven en kan zelfstandig functioneren.
– Dat de burgerhulpverlener niet extreem wordt belast door een oproep en uitgevoerde reanimatie. 90% houdt een goed gevoel over aan de oproep en deelname aan een reanimatie. Van de onderzochte burgerhulpverleners had niemand verschijnselen van een PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis)

Met de nieuwe app bevordert HartslagNu dat hulpverleners sneller bij het slachtoffer zijn en er vaker binnen 6 minuten een schok met een AED toegediend wordt. De onderzoekers van het AMC/VU plannen vanaf begin 2016 een vervolgonderzoek, waarbij ze kijken naar de effectiviteit van de app.

Op naar 100.000
Landelijk zijn momenteel al ongeveer 75.000 burgerhulpverleners ingeschreven bij HartslagNu. Dat aantal groeit momenteel met ongeveer 1000 per maand! Streven van HartslagNu is om eind 2016 het getal van 100.000 geregistreerde burgerhulpverleners te naderen. Hiervoor worden in 2016 diverse acties en campagnes gestart in samenwerking met de regionale en lokale partnerorganisaties.

AED’s in beeld krijgen
De activiteiten van HartslagNu en haar regionale en lokale partners zijn er niet alleen op gericht om zoveel mogelijk mensen te leren reanimeren en vertrouwd te maken met het gebruik van en AED. Er is ook specifiek aandacht voor het ‘in beeld krijgen’ van zoveel mogelijk AED’s en die te laten registreren. Er moet in de deelnemende regio’s, maar ook elders een groot aantal AED’s hangen die door het alarmeringssysteem nog niet te vinden zijn, zoals bij bedrijven of instellingen. Die kunnen worden aangemeld via de eigen website van HartslagNu. Daar kunnen burgerhulpverleners met en reanimatiediploma zich ook inschrijven. HartslagNu heeft een eigen website: www.hartslagnu.nl

Volg ons op

11,082FansLike
1,424VolgersVolg
5,286VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
TuinTuin
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten