fbpx
zaterdag 04 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Groninger Bodem Beweging: tiltmeters hebben zeker meerwaarde

Middelstum – De Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft opdracht gegeven voor een studie naar de mogelijke inzet van tiltmeters en de meerwaarde ervan in Groningen. De studie zal op … juli a.s. gepubliceerd worden. Tevens zal er een kritische reflectie worden geven op de studie die ingenieursbureau Antea Group die in opdracht van de NCG heeft uitgevoerd naar de meetinstrumenten, waarvan het rapport vandaag verschijnt.

De reden de opdracht voor een studie naar de mogelijke inzet van tiltmeters is dat er – ondanks Kamermoties, waarin gepleit wordt voor inzet van tilt meters –eveneens berichten verschijnen waarin gesteld wordt dat tiltmeters niet geschikt zijn voor de Nederland situatie en geen toegevoegde waarde hebben.

Het GBB bestuur heeft de opdracht gegeven aan Holland Innovation Team BV, een onafhankelijke onderneming met veel ervaring op het gebied van tiltmetertoepassingen en met een wereldwijd netwerk op dat gebied. Geoloog Peter van der Gaag voert de studie uit.

Van der Gaag onderzocht de meerwaarde van het gebruik van tiltmeters in Groningen, juist omdat hij ervaring heeft met mijnbouwschade door de gaswinning, met de ondiepe geologische processen en met de complexiteit van de Groningse bodem.

De studie zal na het Antea Group rapport (in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders gepubliceerd worden. Op ons verzoek wordt dan ook direct feedback gegeven op het Antea rapport Onderzoek Meetinstrumenten. De GBB maakt de studie van Holland Innovation Team BV openbaar op haar website, zodat een ieder hier kennis van kan nemen.

De Groninger Bodem Beweging denkt op deze wijze een bijdrage te kunnen leveren aan een beter begrip bij het onderscheiden van bodembewegingen in onze provincie; zowel zettingen en aardbevingen door gaswinning, als bodembewegingen door andere oorzaken.

Op dinsdag 11 juli verschijnt de studie op de website van de GBB (www.groninger-bodem-beweging.nl) en zal er in Hotel Spoorzicht te Loppersum een presentatie en persconferentie worden gegeven.

 

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer