Appingedam – Gezellig griezelen met elkaar dat is weer het thema van de spooktochten in- en rond Appingedam op 23 en 24 oktober. Het populaire evenement, (in 2014 deden er al 420 mensen mee), wordt inmiddels voor de derde keer georganiseerd. Ieder jaar zag de organisatie het aantal deelnemers groeien en daarom verwacht men nu, verspreid over twee dagen, toch zo´n vijf tot zeshonderd deelnemers. Het is in ieder geval zo’n groot gebeuren geworden dat een evenementenvergunning noodzakelijk geworden is.

De organisatie van de tocht wordt gevormd door: Johan Lakenvelt, Eddy Winkels, Grietje Winkels, Hilleke Lakenvelt, Robert Mud, Joke Klont, Daniel Damstra en Hildo Winkels. Op beide dagen zijn er verder nog zo’n 100 vrijwilligers en figuranten actief. Samen zorgen zij voor een spannend en vooral veilig evenement.

“De veiligheid is voor ons prioriteit nummer één”, verteld Hildo Winkels, een van de organisatoren van het eerste uur. Hij maakt duidelijk het tocht van ongeveer vijf kilometer van te voren goed nagekeken wordt op eventuele gevaarlijke plekken en/of struikel plaatsen. De route wordt verder goed zichtbaar aangegeven met pijlen en borden. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren dan zijn er voldoende EHBO-mensen aanwezig om hulp te verlenen en bij de diverse vuurtjes zijn ook voldoende blusmiddelen aanwezig.

Spooktochten zijn populair tegenwoordig; er zijn dan ook diverse spooktochtverenigingen in de regio. De mensen van de spooktocht in Appingedam werken samen met andere verenigingen zoals de spooktochtvereniging van Zeerijp. Wat de spooktocht in Appingedam bijzonder maakt is het gebruik van grote bewegende poppen. Die poppen, die voornamelijk gemaakt zijn door Hildo Winkels, kunnen de lopers de stuipen enorm op het lijf jagen en dat is natuurlijk ook de bedoeling. “Het laten schrikken is de opzet, maar de deelnemers moeten er zich goed van bewust zijn dat ze nooit en te nimmer worden aangeraakt, dat is bij ons de gouden regel” aldus Winkels.

De precieze route van de tocht is uiteraard al bekend maar wordt niet prijsgegeven, want een deel van de spanning ligt natuurlijk in het feit dat men niet weet waar men heen gaat. Wat wel bekend is dat men op een gegeven moment in een boot overgezet gaat worden. Hierbij assisteert de duikersvereniging “Merlijn” uit Appingedam.

Vanaf de leeftijd van 10 jaar mag men al deelnemen aan de spooktocht (wel onder begeleiding van een volwassene uiteraard) en de kosten zijn 7,50 euro per persoon. Daarvoor ontvangt men aan bij terugkomst nog een lekkere kop snert.

De start is op beide dagen bij Joey’s Bar, opgeven kan tot 23 oktober via www.spooktochtappingedam.org

Advertenties