De Troebadoers maken plattelands CD “In elk liedje hoor je vogels”

Delfzijl – In 2014 was daar ineens die regionale hit Riekdom. Een losse single van het Grunneger Americana trio Alex Vissering, Jan Henk de Groot en Edwin Jongedijk. Nu is er een compleet album met de toepasselijke titel VEENHOES SESSIES. De opnames vonden afgelopen zomer plaats in vakantieboerderijtje ‘t Veenhoes in Vriescheloo. Net op tijd klaar voor de theatertoer die 10 oktober start in De Molenberg.

Veenhoes
Via via kwamen ze bij t Veenhoes, een ‘veredelde plaggenhut’ op ‘t platteland van Oost Groningen, vlakbij de Duitse grens. De Groot: “ We wilden in alle rust en vrijheid deze plaat maken, hier kon dat. Zonder WIFI of andere afleiding hebben we, met eigen spullen en wat geleende microfoons, in twee weken tijd 12 liedjes opgenomen.” Met een handvol gastmuzikanten, die ook konden blijven BBQ-en en slapen, werden de liedjes verder ingekleurd. “We kregen de vogeltjes er gratis bij!”, lacht De Groot.

Zulfkweekte tomoaten
Natuurlijk staat Riekdom op het album, maar ook solohits als Jongedijks ‘As k de kaans zol kriegen’ en De Groots ‘Mamme van Michel’ kregen een nieuw Troebadoers jasje. Alex Vissering maakte met ‘Zulfkweekte tomoaten’ een fraaie Grunneger vertaling van Guy Clarks ‘Homegrown tomatoes’. Eén van de hoogtepunten is ‘In de nacht’ dat zomaar een nummer van Eagles had kunnen zijn. ‘In de nacht’ is tevens de eerste single van het album.

Theatertoer Nachtkrabers
Op 10 oktober start de nieuwe theatertoer ‘Nachtkrabers’ (Gronings voor nachtbrakers) in De Molenberg te Delfzijl. De Groot: “Bij de vorige toer werd er al steeds gevraagd naar een CD van ons drieën en we zijn er trots op dat die er nu is!”

Back to top button