fbpx
1.4 C
Delfzijl
26 januari 2021 06:30

Gemeenteraad stemt in met voorstel om verkeerslichten in Farmsum te vervangen voor een rotonde

Delfzijl – De volledige gemeenteraad van Delfzijl heeft woensdagavond ingestemd met het voorstel van het college om de verkeerslichten (vri) in Farmsum te vervangen voor een rotonde. Deze vri is in juni 1992 geplaatst. Aanleiding voor de plaatsing van de vri was een dodelijk ongeval dat heeft plaatsgevonden. Het toenmalige gemeentebestuur heeft toen besloten dat het kruispunt verkeersveiliger gemaakt moest worden en dat hiervoor
verkeerslichten geplaatst moesten worden.

Uit een Risicoanalyse Verkeersveiligheid, die in opdracht van de provincie opgesteld is, bleek dat vijf van de negen verkeersveiligheidsrisico’s van toepassing zijn op deze kruising. “Naar aanleiding hiervan zijn verschillende scenario’s onderzocht om aan de Hogelandsterweg-Proosdij een duurzaam en verkeersveilig kruispunt te realiseren. Op basis van de uitkomsten bleek dit een rotonde te zijn.”, aldus wethouder Meindert Joostens.

Veiligere oversteek
Twee van de risico’s uit de Risicoanalyse Verkeersveiligheid die voor het kruispunt gelden, zijn kwetsbare en onervaren verkeersdeelnemers, zoals jonge kinderen. Joostens: “De snelheid van het verkeer en de aanwezigheid van groot transport brengen risico’s met zich mee. Met de rotonde wordt een lage snelheid afgedwongen en bieden we hen en de overige fietsers en voetgangers een veiligere oversteek.”

Klankbordgroep
De gemeente gaat samen met bewoners en belanghebbenden een klankbordgroep vormen voor het ontwerptraject van de rotonde. Hierover is de gemeente in gesprek met Dorpsbelangen Farmsum.

Benodigde budget blijkt veel hoger dan het aangevraagde en beschikbaar gestelde krediet
Voor de vervanging van deze kruising is eind 2019 een investeringskrediet aangevraagd bij het college en
de raad van € 77.500,- Dit investeringskrediet is toegekend echter, het benodigde budget blijkt nu
veel hoger dan het aangevraagde en beschikbaar gestelde krediet. De totale investeringskosten worden geraamd op € 260.000. Voor het beheer en onderhoud is een bedrag geraamd van € 20.000 voor de komende 10 jaar.

Volg ons op

10,802FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten