Gemeenteraad Eemsdelta staat stil bij de oorlog in de Oekraïne; COA vraagt om tijdelijk AZC open te houden voor vluchtelingen uit oorlogsgebied

Delfzijl – In de gemeente Eemsdelta is woensdagavond tijdens de raadsvergadering de oorlog in de Oekraïne herdacht. Aan het eind van de middag hees mevrouw Kappen Oekraïense en inwoonster van de gemeente de Oekraïense vlag bij het gemeentehuis in Delfzijl in het bijzijn van burgemeester Ben Visser en de heer Kappen. Ook bij de gemeentehuizen in Appingedam en Loppersum en bij het gebouw van Werkplein Fivelingo hangt de vlag van Oekraïne. Burgemeester Ben Visser erkende dat het misschien een beetje laat lijkt maar de vlaggen waren op.

Mevrouw Kappen maakte tijdens de raadsvergadering gebruik van haar spreekrecht om aandacht te vragen voor de situatie in haar moederland waar nog veel familie van haar woont. Ze vroeg de gemeente hulp bij de opvang van vluchtelingen tevens vroeg ze of gemeente bereid is een dag te organiseren om goederen in te zamelen voor de Oekraïne. Dat was ook de intentie van de raadsbreed ingediende motie die unaniem werd aangenomen en door het college van de gemeente Eemsdelta werd omarmd.

Statement gemeente Eemsdelta
Burgemeester Visser gaf namens het college een statement af. “Het is een zware tijd. Twee jaar na de uitbraak van de coronagolf dachten we eindelijk licht aan het eind van de tunnel te zien. De tunnel lijkt echter alleen maar langer te zijn geworden. De wereld ziet er donkerder uit dan een week geleden. Vorige week is onze wereld veranderd. De ongelooflijke moed en kracht voor de verdediging van hun land is indrukwekkend, maar de mensen betalen een zware prijs. ” vertelde Ben Visser. “Het gemeentebestuur leeft mee met de bevolking van Oekraïne, de mensen die op de vlucht zijn en met inwoners uit onze gemeente die uit Oekraïne komen of zich zorgen maken om geliefden die daar nog zijn. Het is bewonderenswaardig hoe de dappere Oekraïners hun land met moed en kracht verdedigen.“

Verzoek COA op tijdelijke opvang open te houden
Opvang van vluchtelingen zal gecoördineerd worden door de provincie maar het COA heeft bij de gemeente Eemsdelta wel een verzoek neergelegd om de bestaande tijdelijke opvangplekken voor asielzoekers niet per 1 april te sluiten maar voorlopig te handhaven gezien de groei die door de oorlog wordt verwacht. Aanstaande dinsdag zal het college daar een besluit over nemen.

Back to top button