Gemeenteraad Delfzijl geeft groen licht voor uitbreiding Windpark Delfzijl Zuid

Delfzijl – De gemeenteraad van Delfzijl heeft gisteravond groen licht gegeven voor de uitbreiding van het Windpark Delfzijl Zuid. Een meerderheid van de raad stemde hier mee in. De oppositiepartijen Seniorenbelangen, Seniorenpartij Delfzijl en Lijst Stulp stemden tegen.

Hiermee is het nagenoeg zeker dat het Windpark Zuid zestien extra windturbines krijgt van ruim tweehonderd meter hoog. De provincie gaf eerder al aan achter de keuze van de raad te staan.

Bij de raadsvergadering in het gemeentehuis waren een groot aantal omwonenden, veelal uit de directe omgeving van Nieuwolda, aanwezig. Ook liet oud voetballer en tv-persoonlijkheid Jan Mulder zijn dorp niet vallen en was aanwezig. De omwonenden zijn tegen de komst van de windturbines. De komst van de windmolens levert onder andere geluid- en lichthinder op. Maar volgens onderzoekers blijft de schade voor de natuur en (beschermde) diersoorten en de gezondheidseffecten ruim binnen de wettelijke norm.

Onafwendbaar

Volgens wethouder IJzebrand Rijzebol was de uitbreiding van het windpark vrijwel niet te voorkomen. Als de gemeenteraad tegen de uitbreiding van het windpark had gestremd, had de provincie het besluit van de over kunnen nemen. Omdat de crisis- en herstelwet nog geldig is kan de overheid geplande bouwprojecten naar voren halen. Rijzebol; ‘Het Rijk zou de uitbreiding van het windpark met die wet ook nog kunnen overnemen. Dat is mij vanmiddag nog mondeling bevestigd.’

Compensatie

Als compensatie voor eventuele overlast komt er voor het gebeid gedurende dertig jaar in totaal ruim drie miljoen euro vrij. Twee miljoen voor een gebiedsfonds om de leefbaarheid in het gebied te bevorderen. Ruim één miljoen euro is voor de achttien direct omwonenden van het windpark. Die krijgen een vergoeding van tweeduizend euro per jaar, en het eerste jaar een bedrag van 2.500 euro.

Raad van state

De omwonenden leggen zich niet neer bij het besluit van de gemeenteraad, en stappen naar de Raad van state. De inwoners hebben het gevoel dat er totaal niet is geluisterd naar hun bezwaren.

Back to top button