9 C
Delfzijl
14 mei 2021 00:56

Gemeente Loppersum voert Diftar in; inwoners gaan afval per kilo betalen

Loppersum – Vanaf 1 januari 2018 voert de gemeente Loppersum Diftar in. Inwoners gaan het afval per kilo betalen.

Diftar is volgens de gemeente een eerlijkere manier van betalen voor huishoudelijk afval. De rekening bestaat vanaf volgend jaar uit een vastrecht en een variabel deel. Het vastrecht is €137 per jaar. Daar bovenop komt het variabele deel. Dit deel hangt af van het aantal keren dat de grijze container aan de weg wordt gezet (€1,35 per leging) en het aantal kilo’s dat er in zit (€0,22 per kilo).

Wethouder Bé Schollema (Duurzaamheid en Milieu) “Mensen hebben straks rechtstreeks invloed op de hoogte van hun rekening: hoe minder afval, hoe minder ze betalen. Dat is zowel goed voor het milieu als goed voor de eigen portemonnee. Een win-win situatie. We sluiten aan bij het groeiende aantal Nederlandse gemeenten dat al eerder diftar heeft ingevoerd. Ervaringen vanuit die gemeenten is dat het restafval sterk is gedaald. Ook zijn inwoners daar tevreden met hun lagere rekening. De verwachting is dat ook een gemiddeld huishouden in onze gemeente goedkoper uit is”. 

Voor inwoners blijft veel hetzelfde. De grijze en groene containers worden net als voorheen wekelijks opgehaald. De datums staan in de afvalwijzer. Mensen houden hun eigen containers en krijgen er geen extra containers bij. Tijdens het ophalen worden de grijze containers geregistreerd en gewogen. Bij de belastingaanslag van 2019 worden de kosten voor het legen en de kilo’s verrekend. De groene container met groente-, fruit- en tuinafval worden vanaf januari gratis geleegd.

De afvalkrant is te lezen op www.loppersum.nl/afval. Hier is informatie te vinden over diftar, de tarieven en over het scheiden van afvalsoorten.

Volg ons op

11,145FansLike
1,424VolgersVolg
5,291VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
KlussenKlussen
TuinTuin
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten