Gemeente Eemsdelta stelt samenscholingsverbod in voor Zandplatenbuurt in Delfzijl-Noord vanwege toenemende overlast

Delfzijl – Vanwege aanhoudende en sterk toegenomen overlast heeft de gemeente Eemsdelta een samenscholingsverbod ingesteld voor de Zandplatenbuurt in Delfzijl-Noord. De overlast in dit deel van de havenplaats bestaat volgens de gemeente uit intimiderend en dreigend gedrag richting omstanders, geluidsoverlast, illegale scootterraces op de openbare weg, samenscholingen, vernielingen en mishandelingen. Met name het gebied bij de Borkumerrif, de Ransel en Juisterrif wordt getroffen door deze problemen. Ondanks inspanningen van politie, BOA’s en het Meldpunt Overlast, heeft het aantal meldingen en constateringen van overlastfeiten in de eerste helft van 2023 een alarmerende stijging van 369 procent laten zien in vergelijking met dezelfde periode in 2022, aldus de gemeente.

Er worden ernstige misstanden gemeld die zich de afgelopen maanden in het gebied hebben voorgedaan. Zo is de politie bekogeld met stenen en zijn er dozen met inhoud naar medewerkers van de gemeente gegooid. Daarnaast heeft er een incident plaatsgevonden waarbij dreiging met een taser en een vuurwapen werd geconstateerd en een auto beschadigd raakte.

In een poging om de situatie beter beheersbaar te maken, is eerder besloten tot het installeren van camerabewaking in de Zandplatenbuurt. Het nieuw ingestelde samenscholingsverbod biedt de politie en BOA’s een extra instrument om op te treden. Het verbod geldt tot 1 juli 2024 voor de openbare ruimte in het begrensde gebied, dat wordt afgebakend door de Hoogelaan, Wierdeweg, Parallelweg (ter hoogte van de Ransel en Borkumerrif) en Hogelandsterweg. Deze genoemde straten vallen tevens binnen het gebied waarvoor het verbod geldt.

Back to top button