woensdag 20 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Gemeente Eemsdelta kapt deze winterwinterperiode zieke bomen ‘Voor elke gekapte boom wordt een nieuwe boom geplant’

Eemsdelta – De gemeente Eemsdelta gaat de aankomende winterperiode diverse bomen vervangen en bosjes aanpakken. Zieke bomen die een risico vormen worden gekapt, nieuwe bomen worden aangeplant. Dit doen we op meerdere plekken in de gemeente. Het gaat om bomen langs wegen en paden, in parken en om bomen in bosverband.

Essentaksterfte
De gemeente Eemsdelta heeft ruim 37.000 bomen langs wegen, paden en in parken. Ongeveer 18% daarvan bestaat uit essen. Jonge en oude essen worden overal in Nederland steeds vaker aangetast door essentaksterfte. Dit is een agressieve schimmelziekte. Bladeren, twijgen en takken raken aangetast en sterven af. Over het algemeen is sprake van een voortgaande taksterfte waardoor een steeds groter deel van de boom afsterft. Veel essen gaan uiteindelijk dood.

Op meerdere plekken in de gemeente staan kleine bosjes. Veel van deze bosjes bestaan voor een groot deel uit essen. Juist in deze bosjes grijpt de essentaksterfte stevig om zich heen. Omdat er vaak wandelpaden lopen door deze bosjes, is de kans op schade of letsel door vallende takken groot. Het veiligstellen van deze bosjes betekent vaak grootschalige kap. We vormen deze percelen om naar meer gevarieerde bosjes met een grotere biodiversiteit. De bosjes die we aankomende winter aanpakken, hebben vanwege de ligging en omvang minder impact op de directe woon- en leefomgeving.

Voor elke gekapte boom, een nieuwe boom
Wethouder Pier Prins (natuur): “We planten voor elke gekapte zieke es een nieuwe boom terug. Waar het kan doen we dat op dezelfde locatie. Het is niet altijd mogelijk om op precies dezelfde locatie terug te planten. Voor het vervangen van die bomen zoeken we een plek in de directe omgeving of ergens anders in de gemeente waar de nieuwe boom oud kan worden”.

Samen met inwoners
We willen inwoners graag betrekken bij de plannen. Omdat we door de coronamaatregelen geen bijeenkomsten met grote groepen konden organiseren, hebben we de plannen voor grotere bossen opgeschoven naar 2022. We willen volgend jaar het bosgebied Stilleweer in Appingedam en het Tuikwerderrakbos in Delfzijl aanpakken. Inwoners die willen meedenken over deze bosplannen, kunnen zich bij de gemeente melden. Meer informatie is te vinden op eemsdelta.nl/essentaksterfte. Op deze plek staat ook een kaart waarop te zien is welke bosjes worden omgevormd.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,304VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
AutoAuto
KlussenKlussen