Gemeente Delfzijl herdenkt deportatie van Joodse inwoners tijdens Tweede Wereldoorlog

Delfzijl – De gemeente organiseert in overleg met de Werkgroep 4 mei Delfzijl-centrum een herdenkingsplechtigheid ter nagedachtenis aan de deportatie van Joodse inwoners uit Delfzijl tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bijeenkomst vindt plaats op zondag 11 maart om 14.00 uur in de hal van het stationsgebouw in Delfzijl en aansluitend bij de herdenkingsplaquette op het perron. Belangstellenden zijn hierbij van harte welkom. In het bijzonder nodigen wij overlevenden en verwanten van overlevenden van de Holocaust uit Delfzijl en omstreken uit.

Op verschillende momenten in het jaar herdenken
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is van mening dat herdenken niet alleen op de 4e mei plaats hoeft te vinden, maar dat dit ook op meerdere momenten in het jaar mag. Naar aanleiding van deze gedachte heeft de werkgroep 4 mei Delfzijl-centrum besloten om op zondag 11 maart een herdenkingsbijeenkomst bij de Joodse plaquette te organiseren. De deportatie van de Joodse inwoners vond indertijd plaats op 11 maart 1942.

Programma
Belangstellenden worden verzocht om 13.45 uur aanwezig te zijn voor het gemeentehuis in Delfzijl. De stoet vertrekt vanaf het gemeentehuis in stilte richting het stationsgebouw in Delfzijl. Hier houden burgemeester Gerard Beukema en René de Vries, die als ondergedoken kind de Tweede Wereldoorlog overleefde, een toespraak. Mevrouw Golina Schepel, telg van een Joodse familie uit de gemeente Delfzijl, doet de bloemlegging bij de plaquette. Het fluitensemble “Unda Maris” verzorgt de muzikale omlijsting van deze herdenking onder leiding van mevrouw Hermien Aartsen.

Back to top button