Gemeente Delfzijl gaat ondernemers in centrum ondersteunen

Delfzijl – De wijze waarop consumenten in Nederland winkelen, is sterk aan het veranderen. Als winkeliers en horecaondernemers die verandering willen overleven, dan kunnen zij niet achter blijven. In Delfzijl staan de retailondernemers in het centrum er echter niet alleen voor. Het college van Delfzijl gaat hen ondersteunen bij het versterken van hun ondernemerschap. Centrumondernemers kunnen voortaan met al hun ondernemersvragen terecht bij het Ondernemersloket van Eemsdelta\EZ. Daarnaast kunnen mensen die een bedrijf willen starten of overnemen zich voor 1 september aanmelden voor een begeleidings- en opleidingstraject.

De afgelopen periode heeft de gemeente voor het centrum van Delfzijl een samenhangend beleidskader ontwikkeld. Hiermee wil Delfzijl de ontwikkeling van de detailhandel en de horeca een nieuw en beter toekomstperspectief bieden. Wethouder Hans Ronde: “De gemeente heeft zich daarbij als doel gesteld dat Delfzijl een compact en bloeiend centrum krijgt met een verbinding naar de kuststrook en de haven van Delfzijl. De uitvoering hiervan is op dit moment in volle gang. Het versterken van het ondernemerschap via het ondernemersloket en het begeleidingstraject voor starters is een volgende stap. Hiervoor in een bedrag van 25.500 euro uitgetrokken.”

Begeleidingstraject

Direct na de zomer start een begeleidings- en opleidingstraject voor starters. Daarbij kan het naast nieuwe bedrijven ook gaan om opvolgingstrajecten van bestaande bedrijven. “Uit het onlangs gepubliceerde Koopstromenonderzoek van de provincie Groningen is de overall waardering voor het winkelgebied in Delfzijl inmiddels redelijk goed,” vertelt Hans Ronde. “De onderzoekers signaleren wel problemen met de opvolging binnen bedrijven. Men verwacht dat binnen afzienbare tijd zo’n 20 tot 30 procent van de retailondernemers in Nederland wil stoppen met het bedrijf. Het automatisme van vader op zoon is veelal verdwenen en een andere opvolger is vaak niet snel gevonden. Uit de contacten met de ondernemers is duidelijk geworden dat dit ook in Delfzijl speelt. Wij verwachten dat via het begeleidingstraject ook opvolgers voor deze bedrijven te vinden.”

Aanmelden starters

Uiteraard wordt van de deelnemers serieuze inzet en motivatie gevraagd. De achtergrond van de deelnemers is minder van belang. Zowel werkzoekenden als mensen met een baan kunnen hier op intekenen. Ook ondernemers kunnen kandidaten vanuit hun eigen bedrijf voordragen. Maar ondernemerskwaliteiten en kennis van de branche waar men in wil gaan ondernemen is wel van belang. Van deelnemers wordt een kleine eigen financiële bijdrage gevraagd. Geïnteresseerde deelnemers kunnen zich tot 1 september aanmelden bij Eemsdelta\EZ via telefoonnummer (0596) 63 91 18 of via info@eemsdelta.nl. Er is voor deze eerste pilot plaats voor maximaal 10 deelnemers.

Retail-loket

Bureau Eemsdelta\EZ verzorgt de loketfunctie voor ondernemers in samenwerking met het Ondernemershuis Noord-Groningen. Centrumondernemers kunnen met al hun vragen bij dit loket terecht. Dit geldt voor winkeliers, horecaondernemers en publieke dienstverleners, zoals kappers. Het loket kan hen bijvoorbeeld adviseren over het verkrijgen van financiering en het opstellen van een ondernemingsplan. Bureau Eemsdelta\EZ is het economisch samenwerkingsverband van de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum.

Back to top button